bannerPos

Danske Svineproducenter: - Vi afventer politiets undersøgelse

- I tilfælde af, at der måske er sket en menneskelig fejl, er det naturligvis både ærgerligt og beklageligt. Men i Danske Svineproducenternes øjne kan det aldrig berettige til tvivl om det unikke sundhedskontrolsystem, hvor 50 forudgående år har bevist det modsatte, siger Kim Heiselberg.

AF: PER JØRGENSEN

JOURNALIST
28-02-2020 10:48
Vi afventer politiets undersøgelse, siger Kim Heiselberg i kølvandet på en artikel i Avisen Danmark, hvor en blodprøve i en besætning under det såkaldte røde kontrolsystem (det vil sige en avls- eller opformeringsbesætning) skulle have været testet for PRRS, men hvor analysen angiveligt blev aflyst af en ledende medarbejder i Seges.

I Avisen Danmark fredag beskrives en hændelse, hvor en blodprøve i en besætning under det såkaldte røde kontrolsystem (det vil sige en avls- eller opformeringsbesætning) skulle have været testet for PRRS, men hvor analysen angiveligt blev aflyst af en ledende medarbejder i Seges.

- I tilfælde af, at der måske er sket en menneskelig fejl, er det naturligvis både ærgerligt og beklageligt. Men i Danske Svineproducenternes øjne kan det aldrig berettige til tvivl om det unikke sundhedskontrolsystem, hvor 50 forudgående år har bevist det modsatte, siger formanden Kim Heiselberg i en kommentar.

Direktør i Danske Svineproducenter, Per Bardrum, forklarer, at sundhedskontrollen blev indført samtidig med SPF-systemet af fremsynede danske svineproducenter for omkring 50 år siden. Og i 50 år har det nu sikret danske svineproducenter en unik sundhedskontrol.

- Derfor har vi ikke grund til at tvivle på sundhedskontrollens integritet og berettigelse, understreger direktør Per Bardrum.

Derfor opfordrer Kim Heiselberg og Per Bardrum fødevareminister Mogens Jensen og radikale Zenia Stampe til, at de stikker fingeren i jorden og sætter sig ind i historikken, inden de begynder at sætte spørgsmålstegn ved lødigheden af erhvervets unikke egenkontrol.

Til vores gavn

- Vi må huske, at vores egenkontrol er til vores gavn. Og der må ikke herske tvivl om, at vi her i Danske Svineproducenter ikke finder os i, hvis vi på nogen måde får nys om, at sundhedskontrollen begynder at se igennem fingre med noget, der kunne indebære smitte af vores produktionsbesætninger, som er vores medlemmer, siger formand og direktør samstemmende.

- Man må jo huske på, at hvis den omtalte besætning i avlssystemet var smittet, ville den levere smittede dyr til danske produktionsbesætninger, altså vores medlemmer, og hvis det var tilfældet, er der ingen tvivl om, at man ville have hørt fra os, fastslår de, og tilføjer, at det jo heldigvis viste sig, at der ikke var tale om smitte.

Derfor er de tæt på at betegne det hele som en storm i et glas vand.

Set i lyset af sundhedskontrollens lange, positive historik, må der være tale om uskyld, indtil det modsatte er bevist.

- Vi har naturligvis fuld tiltro til, at danske dyrlæger holder sig inden for alle love og regler. Indtil det modsatte er bevist, har vi ikke grund til at tro andet, er holdningen i Danske Svineproducenter.

Bevarer effektivitet og sundhed med let fordøjelig proteinkilde

Fravænning uden medicinsk zink blev allerede muligt for Avlscenter Trekanten I/S i sommeren 2018, hvor de valgte at udskifte proteinkilden i smågrisefoderet. - Konceptet holder stadig, fortæller Jørgen Skou Hansen, der ejer og driver avlscenteret.

Nyt projekt skal gøre robotter klogere

Danske Agrointelli er med i et internationalt samarbejde, der skal gøre de robotter, der anvendes i blandt andet landbruget, langt klogere end de er i dag.

Færre dødfødte med nyt overgangsfoder

- Faringerne forløber upåklageligt, og grisene er kæmpestore og levedygtige. Det kører bare. Driftsleder Lizette Pilegaard lægger ikke skjul på, at hun er tilfreds med effekten af et nyt overgangsfoder til søer, som Vestjyllands Andel har udviklet.

Den døde kat hopper en sidste gang

Aktierne har taget et pænt ryk op hen over ugen. Det er ikke et tegn til, at krisen er ovre. Det er blot en naturlig korrektion efter fire uger med voldsomme kursfald. Vi så det samme under finanskrisen. Her foretog aktierne også et pludseligt ryk op, inden det igen gik kraftigt ned. I trading kalder man det for en død kat, der hopper.

Forårsarbejde i Nordsjælland

Arresøgaard Maskinstation er i denne uge begyndt på såarbejdet. Første opgave var etablering af vårbyg isået forskellige companion crops direkte i stub.

Svineproducent: Tilsætningsstof giver mine søer en stabil brunst

Manglende brunst hos søerne blev en saga blot, da østjysk svineproducent begyndte at bruge fodertilsætningsmidlet Micro-Aid.

Vilofoss gør zinkløs foderløsning bedre

Der er en tydeligt sammenhæng mellem proteinniveau og risikoen for diarré, men samtidigt er protein også nødvendig for at opnå maksimal tilvækst. Den balance synes med LoZn-konceptet fundet hos Vilofoss.
Side 1 af 1806 (36119 artikler)Prev1234567180418051806Next