Grisenes genetik tilpasses fremtiden
Der er mange ønsker og krav til husdyrproduktionen i dag, og dette gælder også griseproduktionen. Bæredygtighed, effektivitet, sundhed og velfærd for grisene skal gå op i en højere enhed. Avl spiller en vigtig rolle i at forbedre grisenes genetik, så de passer til fremtiden.

I dag findes der ret præcise statistiske modeller, der kan udvælge de bedste avlsdyr til fremtidens griseproduktion, hvor den bedste gris er en balance mellem høj produktivitet, robusthed og god reproduktion. Arkivfotos: Camilla Bønløkke
I Danmark er vi dygtige til at producere grisekød af høj kvalitet. Så dygtige, at 85-90 procent bliver eksporteret til andre lande. Griseproduktionen er med til at forsyne mennesker med højkvalitets protein. Det stiller krav til griseproduktionen, som forventes at bruge færre ressourcer, reducere påvirkning på miljø og klima, samt forbedre dyrenes velfærd.
Vil du læse mere?
Kære læser, denne artikel fra Effektivt Landbrug er låst.
Kvalitetsjournalistik kræver research, ekspertise og adgang til relevante kilder.
Men vi vil rigtig gerne tilbyde dig et digitalt abonnement i 10 uger for kun 10 kroner om ugen.

Læs hele artiklen
Få straks adgang til at læse hele artiklen uden abonnement. Det koster kun 15 kr.
Allerede abonnent? Log ind her