Privat faglig svinerådgivning hele vejen rundt

Elite Opti er et privat rådgivningstilbud til svineproducenter. For indehaver af virksomheden, Birgitte Bendixen Møller handler det om faglig, praktisk og ikke mindst uvildig rådgivning i alle grene af svineproduktionen.

Birgitte Bendixen Møller, (tv), og Lizette Pilegaard, (th), har begge mange års erfaring inden for svineproduktion og rådgivning. Sammen udgør de rådgiver-teamet i Elite Opti. Arkivfoto: Camilla Bønløkke

Svinerådgiver Birgitte Bendixen Møller har over 20 års erfaring inden for både rådgivning, svineproduktion, foderstof og mineraler. Erfaring, der i den grad er blevet kombineret og samlet i hendes virksomhed Elite Opti, der blev startet i 2017.

Og siden er det gået stærkt for Birgitte Bendixen Møller, der i dag også har et tæt samarbejde med en anden svinerådgiver, Lizette Pilegaard, hvor de tilsammen udgør et stærkt fagligt svinerådgiver-team, med hver deres specialer.

- Der er en god synergi-effekt, og sammen kan vi tilbyde hele pakken omkring svinerådgivning, forklarer Birgitte Bendixen Møller.

De to lærte hinanden at kende ved lidt af et både heldigt og tilfældigt tilfælde – deres børn gik i samme daginstitution, og det blev til en del »nørdet svine-snak«, inden Lizette Pilegaard i 2018 blev tilknyttet Elite Opti, husker Birgitte Bendixen Møller.

Den direkte kontakt til landmændene ude på de enkelte svinebedrifter er et af omdrejningspunkterne hos Elite Opti.

- Den direkte kontakt til landmændene er meget givende. Der kan være forskellige behov og problemstillinger, og hvordan man løser det, og hvad der rent faktisk kan lade sig gøre på den enkelte bedrift, med de rammer der er, forklarer Birgitte Bendixen Møller, der har kunder ikke bare i Danmark, men også i udlandet.

Udfordringer og løsninger

I disse år oplever svinesektoren i Danmark en rivende udvikling, og med udviklingen følger både muligheder og udfordringer.

Blandt de aktuelle udfordringer finder man den zinkfri fravænning, med et år til at zinken udfases. En udfordring man også har taget op og arbejder med hos Elite Opti.

- Hér kan man blandt andet se på foderblandingen i forhold til både protein-indhold og kvaliteten af protein. Det stiller er krav til blandingen, der formentlig kan blive dyrere, forklarer Birgitte Bendixen Møller, der dog samtidig understreger, at den merudgift hurtigt vil kunne tjene sig hjem igen.

Også på management-delen vurderer hun, at mange kan hente meget.

- Det handler om at få tingene gjort ordentligt – både i relation til foder, men eksempelvis også vand, fastslår hun.

Dødelighed kan reduceres yderligere

Også indenfor dødelighed for både pattegrise og søer, mener Birgitte Bendixen Møller, at der er brug for fortsat fokus.

- Pattegrisdødeligheden kan bringes yderligere ned. Det handler blandt andet om at få oplært medarbejdere og krydstjekke, og sørge for at alle medarbejdere, danske som udenlandske, hver især kender rutiner i besætningen, forklarer Birgitte Bendixen Møller.

Hos Elite Opti har man oplevet i flere tilfælde, at kunne mere end halvere pattegrisdødeligheden.

Omkring sodødeligheden mener hun, at det er vigtigt at se på den enkelte besætning, hvor både avl og foder kan være vigtige faktorer.

Mange penge at hente

Uanset om priserne på slagtesvin er høje eller lave, er der altid penge at hente i optimering af produktionen.

- Det kan være omkring sammensætning af foder, herunder alternative proteinkilder og kvaliteten af råvarer, pointerer Birgitte Bendixen Møller.

Hun opfordrer til, at svineproducenter generelt har stort fokus på kvaliteten af de råvarer, der bruges i svinefoder – uanset om man er hjemmeblander eller køber færdigfoder.

Se mere på www.elite-opti.dk

Læs også