Danish Crowns grisenotering rasler ned igen

Danish Crown sænker noteringen for slagtegrise, som således ligger på 11,30 kroner pr. kg i uge 25.

Konsekvenserne af Covid-19 får nu det europæiske marked for fersk grisekød til at slå endnu en kolbøtte. Det er en kombination af lav aktivitet i Europa og en opbremsning i eksporten til Kina, der slår igennem i markedet. Det skriver Danish Crown i sin ugentlige markedsberetning torsdag.

Det får slagterikoncernen til at sænke grisenoteringen med 60 øre, fra 11,90 kroner til 11,30.

- Gennem hele foråret er der blevet lagt arm i markedet. Alle aktører i Europa har opereret med en meget kort horisont, fordi der har været enorm usikkerhed om, hvordan efterspørgslen ville blive hen over sommeren. Derfor sætter priserne sig nu meget hurtigt og med en ret voldsom kraft, selvom overudbuddet af kød ikke er så stort, som prisfaldet på ni cent i den tyske notering indikerer, siger Lars Albertsen, der er global salgsdirektør i Danish Crown Pork.

- Markedet er i ubalance

Siden noteringerne i hele Europa blev drevet hurtigt og voldsomt op i slutningen af februar og starten af marts har det europæiske marked været ude af balance. Priserne på grisene i Europa - og særligt i Tyskland - har gjort det meget svært at tjene penge for både slagterierne og forædlingsindustrien.

Samtidig har foråret været usædvanligt koldt. Derfor kom der ikke det løft i efterspørgslen, som normalt drives af udelivet på cafeer og restauranter og salget af grillprodukter. Samtidig er genåbningen på ryggen af Covid-19 kommet langsommere end ventet.

- Selv om vejret er godt nu, så kan et godt salg af nakkekoteletter ikke betale for hele grisen. En overset faktor er formentlig, at en del slagterier rundt om i Europa lagde »sommervarer« på frost i efteråret, da Tyskland blev ramt af ASF. Dem møder vi også i markedet nu, og på grund af Covid-19 er der bare et lavere forbrug i Europa end normalt for sæsonen, fortæller Lars Albertsen.

Stilstand i Kina

Efter en lang periode med fuld fart på eksporten til Kina er den nu gået markant ned i fart. Noteringen i Kina er mere end halveret siden nytår, fordi der er en meget stor stigning i slagtningen i Kina. Hen over vinteren kom der mange officielle meldinger om en stor stigning i den kinesiske produktion, men de er udeblevet de seneste uger, mens der er vedvarende rygter om en ny bølge af ASF-udbrud.

- Det er ikke unormalt, at det kinesiske marked pludseligt går i stå. Det, vi hører fra Kina, er, at mange landmænd vælger at slagte grisene tidligt, fordi de frygter at blive ramt af afrikansk svinepest. Hvis det er rigtigt, så vil der komme et hul i markedet senere på året, men lige nu er vi glade for, at vi ikke har satset ensidigt på Kina. Vi har en god ordrebog til blandt andet Japan og Australien, og det kommer os til gode nu, siger Lars Albertsen.  

Nedgangen i eksporten til Kina er denne gang kommet meget pludseligt, og det har øjeblikkeligt fået udbuddet af kød til at stige i Europa. Derfor er Lars Albertsen påpasselig med at spå om, hvordan udviklingen bliver i Europa hen over sommeren.

- Det er meget svært at sige, hvordan det øgede udbud i Europa vil påvirke markedet. Der er ingen tegn på, at forædlingsindustrien har store lagre, så det kan muligvis understøtte markedet. Udbuddet af slagteklare grise i Europa falder normalt også om sommeren på grund af varmen, og det bør også kunne stabilisere priserne, men lige nu er priserne generelt under pres. Vores fokus ligger på at bruge vores brede markedsadgang udenfor Europa til at holde farten oppe og dermed mængden af varer til salg i Europa nede, siger Lars Albertsen.

Indhenter slagtepukkel

Ifølge Danish Crown er tilmeldingen til indeværende uge blev som forventet, og med den slagtekapacitet, der har været til rådighed, betyder det, at der er slagtet op.

- Den forventede tilmelding til næste uge er af samme størrelse, og derfor forventes det, at der også vil være slagtet op til uge 26, skriver de om slagtesituationen.

For søernes vedkommende udsættes der 60 søer til uge 25, og med den forventede tilmelding til uge 25, forventes det, at der bliver slagtet op.

Læs også