Foderproducent vil sikre 100 procent ansvarligt dyrket soja

AB Neo benytter soja i sine specialfoderløsninger og med et ønske om at sikre en ansvarsfuld dyrkning og håndtering af råvarerne, investerer virksomheden nu i certifikater for at bidrage til en mere bæredygtig omstilling af den globale sojaproduktion.

Jan H. Nielsen, Procurement Manager hos AB Neo Danmark. Foto: AB Neo.

Sojaproduktion er blevet et omtalt emne i landbrugs- og fødevarebranchen, og med problematikken bag produktionen indkøber AB Neo en række tredjeparts certifikater (RTRS, Pro Terra samt Cargill 3-s) for at bidrage til en mere bæredygtig omstilling af den globale sojaproduktion.

Certifikaterne støtter en ansvarlig sojaproduktion i produktionslandene gennem tiltag som for eksempel: ingen afskovning af sårbare områder og opretholdelse af lokalbefolkningens rettigheder.

- Som en førende specialfoderproducent til landbruget, anerkender vi vores ansvar i at være en del af udviklingen. Vi skal være med til at hjælpe og fremskynde en bæredygtig, sikker og klimavenlig leverance af soja. Ved at indkøbe sojacertifikater, stiller vi en række krav til en bæredygtig produktion. Vores ønske er at støtte etableringen af en bæredygtig og gennemsigtig produktion. Vi håber, at vi ved at indkøbe certifikater, der dækker 100 procent af vores sojaforbrug kan være med til at øge efterspørgslen på en bæredygtig soja og på den måde påvirke sojaproduktionen i den rigtige retning, fortæller Jan H. Nielsen, Procurement Manager hos AB Neo Danmark.

AB Neo er ejet af AB Agri, der har forpligtiget sig til at være CO2-neutral i business operations fra 2030. For at opnå dette, har man indsat delfaser for at sikre udviklingen. I den første fase skulle AB Neo arbejde mod at sikre 100 procent bæredygtigt certificeret soja inden 2024. Det opnår virksomheden nu allerede i 2021.

- Vi har en strategi om, at vi inden for en årrække skal sikre os, at alt vi køber, er ansvarsfuldt dyrket. Med certifikaterne på vores sojaråvarer kommer vi tættere på vores forventede målsætning, og det viser også, at vi som koncern tager vores ansvar seriøst og vedkender os det i branchen, siger Jan Hansen.

Sojacertifikater

Sojaproduktionen er de seneste år blevet sat under en lup på grund af blandt andet arbejdsvilkår, fældning af regnskov for at udvide sojaudbyttet samt den store CO2-udledning ved at fragte råvarerne til Europa. 

Sojacertifikaterne indkøbes ud fra en massebalance, at når der købes 1 ton soja, indkøbes certifikater for en tilsvarende mængde. Så når kunder hos AB Neo køber et produkt indeholdende soja, så har de vished om, at de køber et produkt, der fremmer en bæredygtig produktion af sojaråvarer.

- Soja udgør en væsentlig proteinkilde i løsninger til smågriseproduktionen, og som det er nu, er der ikke et alternativ til soja, der kan bidrage med de samme positive resultater. Gennem certifikaterne er vores kunder sikre på, at de understøtter en sojaproduktion i en mere bæredygtig retning, slutter Jan Hansen. 

Læs også