Avlsselskab: Lad soen gøre arbejdet

- For at opnå succes skal fokus flyttes fra komplicerede pasningsprocedurer i farestalden til fokus på en sund so. Sådan lyder det fra den nordiske salgschef hos avlsselskabet Topigs Norsvin.

- Avlsmålene for TN70-soen bidrager til en mere simpel pasning. Balancen mellem levendefødte og moderegenskaber gør, at behovet for ammesøer og/eller opsamlingssøer er minimalt.

Sådan lyder ordene fra Karl Johan Møller Klit, der er nordisk salgschef hos avlsselskabet Topigs Norsvin i et nyhedsbrev, hvor han samtidig påpeger, at der altid vil være en besætningsvariation på antallet af levendefødte, da der er en lang række managementfaktorer som påvirker denne egenskab.

Et lavt pasningskrav

Med selektion for flere patter og høj mælkeproduktion er TN70 soen, ifølge salgschefen, i stand til at levere en høj egenfravænning. Samtidigt har pattegrisene en ensartet størrelse og en høj fødselsvægt. Tilsammen giver det et lavt pasningskrav, hvor personalet blot skal sørge for at kuldudjævne efter faring.

- Anbefalingen er, at søerne starter ud med 16 pattegrise eller højere, hvis der er patter til rådighed. Herefter klarer soen resten, oplyser Karl Johan Møller Klit, der fortsætter:

- For at opnå succes skal fokus flyttes fra komplicerede pasningsprocedurer i farestalden til fokus på en sund so. TN70 soen skal passes rigtigt for at levere topresultater og fodringen er essentiel for at soen kan præstere.

Karl Johan Møller Klit opfordrer endvidere til, at foderkurverne fra løbning og videre gennem drægtighedsperioden og farestalden er i orden, idet huldstyring er centralt for, at søerne ankommer til farestalden i topform og klar til at føde og fravænne et højt antal grise af god kvalitet.

- Husk at det er lettere at passe 1.000 søer end 35.000 pattegrise.

Læs også