Stor interesse for stor slagtesvinestald

Omkring 800 mennesker lagde vejen forbi Henrik Mortensen, Farsø, for at se hans nye slagtesvinestald. En stald som Agrifarm A/S står bag.

Henrik Mortensen viste sin nye slagtesvinestald frem sammen med Poul Erik Christensen fra Agrifarm. Foto: Anne Kjærsgaard Krogh Omkring 800 mennesker lagde vejen forbi. Foto: Anne Kjærsgaard Krogh

Svineproducent og tidligere formand for Landsforeningen for Danske Svineproducenter Henrik Mortensen var en glad mand, da han officielt fik overleveret sit nybyggede staldanlæg til slagtesvin fra Agrifarm.

Det skete på en dag, hvor der også blev holdt åbent hus og cirka 800 mennesker kiggede forbi og fortærede 1.600 pølser.

Der var blandt andet besøg af borgmesteren i Vesthimmerlands Kommune, Per Bach Laursen (V), der i sin tale ønskede Henrik Mortensen mange gange tillykke med den nye stald.

- Jeg skulle hilse og sige tak for det gode samarbejde fra kommunens miljøafdeling. Det, som Henrik har lavet her, er et eksempel på, hvordan en teknologisk løsning kan bære os ind i fremtiden. Vesthimmerland vil være ilde stedt, hvis vi ikke får en ordentlig landbrugsreform i denne omgang, for et sted mellem 10 og 15 procent af borgerne i Vesthimmerlands Kommune er direkte eller indirekte afhængige af landbruget, sagde Per Bach Laursen.

31.000 slagtegrise i anlæg alle kan bruge

Med det nye staldanlæg kan Henrik Mortensen producere 31.000 slagtegrise om året. Stalden er indrettet med store stier med vægtsortering, og det er en af de ting, Henrik Mortensen har lagt særlig vægt på ved investeringen i stalden.

- Det vil jeg gerne selv arbejde i, og det tror jeg også, mange andre gerne vil. Det tiltaler mig med det store rum med lys, luft og højt til loftet, hvor dyrene kan gå frit i store flokke, siger Henrik Mortensen.

Han har primært valgt stalden fra Agrifarm, fordi det er en meget kompakt bygning, og der er lavet en billig og let løsning med meget plast og stål.

- I min tid som formand for landsforeningen var det noget, vi arbejdede med, og det har vi leveret her. I selve mekaniseringen har jeg fra starten sagt »keep it simple«. Snoretræk til skift af foder, velafprøvede og kendte foderautomater og et mekanisk halmanlæg. Det er et staldanlæg, som alle kan bruge, siger Henrik Mortensen.

Flere staldanlæg på vej

Blandt gæsterne var der mange, som går med konkrete planer om at bygge stalde til slagtesvin. Blandt andre Frank Johansen, svineproducent fra Vendsyssel.

- Vi har sendt miljøansøgning afsted og forventer at bygge stald til slagtegrise. Der er i hvert fald spændende teknologiske løsninger i denne stald med store stier og rigtig god belysning med naturligt indfald fra både sider og oppefra, siger Frank Johansen.

Lyset blev også bemærket af Christian Christophersen, der er elev på Nordjyllands Landbrugsskole og arbejder på en svinebedrift ved Nibe med 5.000 slagtegrise.

- Det er nogle dejlige store stalde med masser af lys. Der er god luft, og jeg tror også, det er forholdsvist nemt at holde rent. Og jeg tror, det er smart, at ammoniak bliver suget under spalterne og ud. Det giver en helt anden luft i stalden, siger Christian Christophersen.

Agrifarm glade for dagen

Hos Agrifarm er CEO Hans Jørgen Pedersen meget begejstret for dagens forløb.

- Det har været en fornøjelse at arbejde sammen med Henrik Mortensen om projektet. Han er en yderst kompetent og visionær mand, og samspillet har været med til at gøre stalden til et projekt, vi er meget stolte af, siger Hans Jørgen Pedersen.

Agrifarm har gennem de seneste syv år lavet en række projekter i samarbejde med danske svineproducenter. Netop nu opføres en stor slagtegrisestald nær Kalmar i Sverige efter Agrifarms staldkoncept, og sidste år tog svenske Anders Gunnarson sin Agrifarm stald i brug, hvor han i samarbejde med slagteriet HK Scan producerer en »klimasmart gris«, hvor grisene har fri adgang til et otte hektar stort græsningsareal.

- Vi vil meget gerne bidrage til udviklingen af en dansk og udenlandsk griseproduktion, der tager større hensyn til både klima, natur, miljø, dyrevelfærd og arbejdsmiljø. Derfor har vi også valgt at melde os ind i Verdens Bedste Fødevarer, siger Hans Jørgen Pedersen.

Fakta om slagtesvinestalden:

Det er en Agrifarm-stald, som svineproducent Henrik Mortensen, Farsø, kan flytte sine grise ind i.

Produktion af 31.000 slagtegrise årligt.

Storstier med vægtsortering, hvor der kan gå 450-480 grise ved hver sorteringsvægt. 2 sorteringsvægte i hver af de 8 sektioner.

Staldens ventilationssystem er hybrid-ventilation, der reducerer energiforbruget i forhold til mekanisk ventilerede stalde. Hybrid-ventilation er styret naturlig ventilation, som her er kombineret med et mekanisk gulvsug, hvor 75 procent af ammoniakdampene og 64 procent af lugtgasserne opsamles og ledes ud igennem en hovedkanal til 4 ventilationsafkast.

Stalden er forberedt til luftrensning. - Ved at montere Agrifarm´s egne luftrensere, Agri AirClean, på stalden kan der produceres væsentligt flere grise. Typisk kan der med punktudsug og luftrensning produceres mellem 50 procent og 75 procent flere grise uden at øge ammoniak- og lugtbelastningen, siger virksomheden bag.

Læs også