Få kilometer fra kasernen i Holstebro har Torben Langer sine marker med økologiske grise. Landbruget har han drevet siden 2003, men først i 2015 lagde han om til økologisk produktion af smågrise, som leveres til to aftagere. Det skriver Friland.

Men omlægningen var ganske smertefri, fortæller Torben Langer til Friland. For han startede nemlig med Frilandsgris på sin gård. Og det har givet ham en række fordele, at han var vant til at have søerne i hytter på markerne rundt om gården.

Det var derfor heller ikke en svær beslutning, da muligheden for at lave grisene økologisk opstod.

I dag driver Torben Langer en produktion med 400 søer og laver 10.000 smågrise om året. Derudover dyrker han 150 hektar planteavl med kornafgrøder og majs til grisene.

To tredjedele af grisene sælger Torben Langer videre ved 30 kilo til en anden Friland-leverandør og resten aftager en anden Friland-leverandør, når grisen efter syv uger er afvænnet fra soen.

- Vi har altid vidst, at det var nærliggende at lægge om fra Frilandsgris til økologisk griseproduktion. Vi valgte at tage springet, da økonomien i økologien var på vej op. Så vi tænkte, at nu skulle det være, og vi har overhovedet ikke fortrudt, siger Torben Langer, der tidligere også har siddet i bestyrelsen hos Friland.

Nemmere at passe grise

Især det at have med fritgående dyr at gøre, er noget af det, som særligt tiltaler Torben Langer i hverdagen.

Samtidig kører produktionen godt, ligesom han er meget glad for samarbejdet med sine aftagere, som han har en tæt dialog med for, at begge parter kan optimere deres drift.

-Det er blevet meget nemmere at passe grisene. Vi har mindre dødelighed, fordi der er mere plads. Dyrene bliver større og mere robuste. Det kører bare godt, konstaterer Torben Langer.

Da bedriften skulle lægges om, skulle især staldarealerne bygges mere ud, ligesom der blev hegnet flere marker ind til søer og smågrisene. Det betyder blandt andet, at Torben Langer nu har flere marker at rotere på med grisene, og derved undgår han sygdomme i besætningen.

Efterspørgsel på økologi er stor

- Når man er en besindig vestjyde, skal man liges sove på det, inden man lægger om til en ny driftsform. Vi regnede på det og var ikke i tvivl, siger Torben Langer og fortsætter:

- Der er mere kontrol og flere regler, som du skal leve op til. Det skal man være indforstået med, men det er slet ikke urimeligt.

Torben Langer glæder sig over, at der er stort fokus på økologien særligt fra forbrugernes side, og det gør også, at kontrollen er nødvendig, mener han.

- Jeg skal slet ikke pudse min glorie, men jeg synes, at det er tilfredsstillende at lave noget, som forbrugerne gerne vil købe. Jeg er bare glad, når jeg går ude ved dyrene. Jeg vil allerhelst gå ude ved grisene. Arbejdet inde i stalden siger mig ikke så meget, siger Torben Langer, der har tre medhjælpere til at passe dyrene.

Siden omlægningen har han ansat en medarbejder mere på gården, for det kræver mere mandskab at passe de økologiske grise end Frilandsgrise.

Fokus på biodiversitet

Det er ikke kun i stald og mark, at Torben Langer arbejder med at optimere sin bedrift. Over de seneste år er der således sat mere fokus på biodiversitet på bedriften.

Torben Langer fik lavet et naturtjek, hvilket gav ham et nyt syn på, hvordan han kunne arbejde med biodiversitet i planter, dyr og insekter. Det er noget, som han fortsat har fokus på, ligesom klima og miljø er et område, han også forholder sig til.

For på de områder kan det godt komme på tale at gøre mere for at binde CO2 i jorden. Det kan blandt andet ske ved at plante træer eller buske i faremarken, hvor søerne og smågrisene går.

- Det kan sagtens være, at vi skal have afgrøder, der kan samle kvælstof op. Vi skal måske gå efter træer i faremarken. De gør også noget for dyrevelfærden, da dyrene elsker at gå i skyggen, siger Torben Langer.

Han fortæller dog, at det kan være svært at fange grise, for de vil hellere være i træerne.

- I dag bruger vi læhegn, hvor grisene går hen og lægger sig. Men det kunne være sjovt med poppeltræer eller æbletræer i marken, hvor grisene kan gnaske i æblerne, der falder ned, siger Torben Langer, der dog endnu ikke har sat arbejdet i gang med træer i faremarken.

Han taler dog tit med andre økologer, som forsøger sig med træer og har gode erfaringer med det.

Det kan også på sigt blive en mulighed at skifte økologisk soja ud med græsprotein, mener Torben Langer. Men det kræver, at han kan få græsset fra andre økologer i området.

- Det er blevet meget nemmere at passe grisene.

Torben Langer, svineproducent, Holstebro

Svin