Noteringen for slagtesvin stiger igen

Danish Crown hæver for tredje gang på fire uger noteringen for slagtesvin.

I uge 11 vil Danish Crowns andelshavere blive afregnet med 8,70 kroner pr. kg for slagtesvin. Det er en stigning på 40 øre. Ligeledes stiger so-noteringen med 50 øre.

Det skyldes, at priserne stiger på grisekød, og de stiger i et tempo, der sjældent er set på den her årstid. Alle aktører i markedet har nu indset, at vinterens lave prisniveauer er historie, men prisstigningerne kommer ikke af sig selv. Det skriver Danish Crown i virksomhedens ugentlige markedsberetning torsdag.

- Priserne flytter sig i den rigtige retning, men der er virkelig krig i markedet lige nu. Rundt omkring i Europa er der slagterier, der lige nu opsiger kontrakter under henvisning til force majeure. Der er vi heldigvis ikke, fordi vi siden efteråret har prioriteret at lave helt korte aftaler, og det vil hjælpe os i de kommende uger og måneder, siger Kasper Lenbroch, der er kommerciel direktør i Danish Crown.

Skævt bytteforhold

Det er især priserne på delstykker som skinker og forender, der har flyttet sig i den forgangne uge, skriver slagteriet. Bove, nakker, bacon og brystflæsk flytter sig også, men ikke i helt samme tempo.

- Der er ikke længere nogen, der er i tvivl om, at bytteforholdet mellem på den ene side priserne på foder, strøm og olie og på den anden side prisen på grisekød er helt skæv. Nu er bevægelsen i gang, men det vil tage tid at få priserne op på et niveau, hvor der igen er balance mellem omkostningerne og prisen på grisen. Som markedet er nu, er det vores forventning, at vi kan løfte noteringen kontinuerligt frem mod sommeren, og vi kommer til at gøre det så hurtigt, som det overhovedet er muligt, siger Kasper Lenbroch.

Til landene udenfor Europa er der et godt salg til Japan, mens salget til Kina først og fremmest koncentreres om de klassiske Kina-varer.

Reducerer slagtepuklen yderligere

Tilmeldingen til indeværende uge blev ifølge slagterikoncernen igen lavere end forventet i prognosen, og det betyder, at antallet af udsatte grise nu er reduceret til knap 100.000, eller hvad der svarer til lidt mindre end to gennemsnitlige arbejdsdage på Danish Crown slagterier.

- Der er fortsat andelsejere i kreds 1 og 3, som vil opleve at være længere efter, og der arbejdes intenst på at udligne forskellene. Hvis man har meget tunge grise gående i stalden, opfordres der til at kontakte Centralplanlægningen, skriver Danish Crown.

Stigningerne kommer efter, at man i Tyskland har hævet de tilsvarende noteringer for slagtegrise markant i den seneste uge.

 

Læs også