Faglige guldkorn og gris på gaflen

Der er både god mad, faglighed og komedie på programmet, når Porcus Svinefagdyrlæger i de kommende uger inviterer til årsmøde i Vissenbjerg, Brønderslev og Holstebro.

Komiker Torben Chris er med på »turné«, når Porcus Svinefagdyrlæger i år inviterer til årsmøde på hele tre lokationer i landet.

- Vi skal naturligvis samles i de områder, hvor kunderne er flest, og efter fusionen med VetTeam er der kommet en del flere kunder til i det nordjyske, lyder det fra dyrlæge Lars Morten Jensen, der påpeger, at det altid er en god måde at møde kunder og landmænd på.

Torsdag den 5. maj afholdes mødet, som det plejer, i Vissenbjerg Hallerne på Fyn. Tirsdag den 10. maj foregår mødet i lokalerne hos LandboNord i Brønderslev, mens det onsdag den 11. maj foregår i Nupark i Holstebro.

Arrangementet indledes allerede klokken 17.30 med velkomst og introduktion til grisen, der skal på gaflen, og programmet fortsætter stort set enslydende alle tre steder i landet med en række fagligheder, hvor såvel Porcus dyrlæger og eksterne gæster går på podiet.

Aktuelle emner

- Vores hensigt er, at alle landmænd kan tage to-tre punkter med hjem – lidt information og tips, hvorfor vi prøver at male med den brede pensel og holder os fra de individuelle løsninger, lyder det fra Lars Morten Jensen, der påpeger, at de i udarbejdelsen af programmet har prøvet at ramme nogle af de emner, der er aktuelle rent politisk og dermed også er interessante for producenterne at holde sig ajour med.

- Det gælder blandt andet sodødelighed, der desværre har vist sig at være meget svært at reducere, fortæller Lars Morten Jensen, der sammen med en lokal rådgiver netop sætter fokus på, hvordan so-overlevelsen sikres.

Indlægget »Think – Don’t Zink« - sådan bliver klimastalden zinkfri, er her frem mod deadline også et højaktuelt emne. Her vil deltagerne blandt andet kunne høre om de praktiske erfaringer, som dyrlægerne i Porcus-regi gør sig ude i besætningerne, mens en konsulent fra Seges Innovation vil give et indblik i de seneste forsøgsresultater på området.

Herudover vil Kristian Jensen fra Danish Crown Rådgivning komme med et håndgribeligt indlæg om, hvordan slagtesvineproducenter kan bruge data til at udnytte det fulde potentiale i den genetik, der træder ind ad stalddøren ved 30 kg.

- Det handler om at favne de data, der ligger, og hvordan vi kan få det til at give positive ændringer i produktiviteten, lyder det fra Lars Morten Jensen.

Et kig i krystalkuglen og komiker til kaffen

Inden kaffepausen vil markedsanalytiker Markus Fiebelkorn fra Danske Svineproducenter give et indblik i udviklingen i branchen i Europa.

- Vi håber, at Markus Fiebelkorn kan se noget positivt i krystalkuglen, men vi er noteringsmæssigt ikke så lysegrønt et sted, som vi havde håbet, lyder det fra dyrlægen, der også udtrykker sin bekymring i forhold til de 5xD-krav fra flere tyske supermarkedskæder, der i værste fald kan skubbe dansk svinekød væk fra det tyske middagsbord.

Om ikke før så vil stemningen nok nærmere toppe, når der er sceneskift til komiker Torben Chris.

- Torben Chris har da i hvert fald tidligere været meget positiv i sine meldinger om landbruget, slutter Lars Morten Jensen, der håber at se så mange som muligt til en god aften.

Deltagelse ved årsmødet kræver tilmelding senest på mandag den 2. maj, men arrangementet er gratis for alle. Også svineproducenter der normalt ikke bruger Porcus er velkomne.

Læs også