Eksportører rystede over udsigt til nye gebyrstigninger

Dyreomsætternes organisation SamMark er rystede over, at de danske myndigheder endnu engang vil pålægge eksportbranchen ekstra udgifter til kontrol.

SamMark, der er dyreomsætternes fællesorganisation, er rystede over, at Fødevarestyrelsen netop har varslet over ti gebyrstigninger i et udkast til en ændret bekendtgørelse.

- I eksportbranchen ser man med stor alvor på, at der endnu engang varsles gebyrstigninger for et erhverv, der allerede har været udsat for store og løbende gebyrstigninger i en lang årrække, siger Lisbet Hommelhoff, der er sekretariatschef i SamMark, i en pressemeddelelse, og tilføjer:

- Fra SamMarks side er vi rystede over, at eksportbranchen endnu engang skal pålægges ekstra udgifter til kontrol. I de seneste mange år er branchen udelukkende blevet mødt med flere og dyrere kontroller, flere gebyrer og større mistillid. Det mener jeg er respektløst over for en branche, hvor langt størstedelen lever op til alle regler for god og ordentlig dyrevelfærd.

Flere gebyrer

I høringsbrevet fra Fødevarestyrelsen fremgår det, at branchen pålægges yderligere gebyrstigninger for 4,2 millioner kroner. Dette træder i kraft den 1. juli.

Eksempelvis vil en aflyst rekvireret kontrol fra Fødevarestyrelsen medføre et gebyr på 7.059 kroner. Hidtil har gebyret været på 6.085 kroner. Desuden stiger prisen for en kontrol, der påbegyndes udenfor normal arbejdstid, i weekender og på helligdage, fra 5.768 kroner til 7.323 kroner.

- Dette er blot få eksempler af mange – og det foruroliger branchen, der i forvejen har svært ved at gennemskue gebyrstigningerne, siger Lisbeth Hommelhoff.

På trods af adskillige forsøg er det endnu ikke lykkedes SamMark at få svar på, hvad de løbende, store gebyrstigninger helt konkret går til, fortæller hun.

- Dette anser vi som en stor transparens-udfordring for Fødevarestyrelsen. Det må være et minimumskrav, at branchen kan få en redegørelse for, hvad disse forhøjede gebyrer dækker over, siger Lisbet Hommelhoff.

Udspringer af kontroller

Gebyrstigningerne i dyreeksportbranchen fremgår af et høringsbrev, som Fødevarestyrelsen har sendt til berørte parter i forbindelse med et forslag til bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om betaling for kontrol af fødevarer, foder og levende dyr, m.m.

Ifølge SamMark er gebyrstigningerne primært et resultat af Fødevarestyrelsens mange kontroller mod erhvervet.

- Det mener jeg er respektløst over for en branche, hvor langt størstedelen lever op til alle regler for god og ordentlig dyrevelfærd

Lisbet Hommelhoff, sekretariatschef i SamMark

- ….det foruroliger branchen, der i forvejen har svært ved at gennemskue gebyrstigningerne

Lisbeth Hommelhoff, sekretariatschef, SamMark

Læs også