Styrelse ser fortsat meget lav risiko for ASF i Danmark

Der er forsat meget lav risiko for, at afrikansk svinepest (ASF) vil nå de danske grisebestande, selvom ASF er blevet konstateret på en besætning i Vesttyskland. Det skriver Fødevarestyrelsen i sin seneste trusselsvurdering.

I slutningen af maj-måned blev der konstateret ASF på en lille besætning med udegående grise i Landkreis Emmendingen, seks kilometer fra den fransk-tyske landegrænse og cirka 500 kilometer fra det nærmeste ASF-vildsvin, der tidligere er fundet i Sachsen-regionen i det østlige Tyskland. Der er ikke tidligere påvist ASF i den vestlige del af Tyskland. 

Selvom Fødevarestyrelsen fastholder sin trusselsvurdering som værende meget lav, minder man alligevel om følgende regler, der skal forhindre overførsel af smitte.

  • Transportmidler, der har transporteret grise i udlandet, skal rengøres og desinficeres efter aflæsning af grise.

  • Grise må ikke fodres med madaffald.

Desuden anbefaler Fødevarestyrelsen, at man venter 48 timer, før man kommer i danske besætninger, efter at man har været i kontakt med landbrugsdyr i udlandet for at udelukke, at man medbringer dyresygdomme til Danmark.

Læs mere om Afrikansk svinepest

ASF er en virussygdom med høj dødelighed. Derfor er der stort fokus på effektiv smittebeskyttelse for at undgå et udbrud på dansk jord.

Læs mere her

Læs også