Foder er dyrt, men pas på med at spare de forkerte steder

Vær opmærksom på, at billigere foder ikke altid giver en billig fodring.

Af Peter Mark Nielsen, svinekonsulent i Velas

Foder er dyrt, og der er ikke udsigt til, at det bliver billigt lige med det samme.

Derfor er der mange, der søger nye veje til at gøre deres foder billigere. En af de ting, vi som rådgivere ser op til den kommende fodersæson, er, at en del firmaer tilbyder dieblandinger med lavere næringsstofprofil end tidligere og også lavere end Seges’ norm for næringsstoffer.

Og man skal huske på, at det er et fornuftigt mål at prøve at fodre billigere, men det er ikke altid, at billigere foder giver en billig fodring.

Kuldtilvæksten er målet

For at få en billigere fodring, er vi nødt til at se på både foderprisen, forbruget og den produktivitet, der kommer ud af det.

En diegivende so har et gennemsnitligt foderoptag på 8,0 FE om dagen. Dette svarer til 61,6 gram standard fordøjeligt lysin om dagen, hvilket kan lave en kuldtilvækst på 3,1 kg.

Da næsten alle er pressede på fravænningsvægten, må målet derfor være at opretholde samme kuldtilvækst, og hvis det kan gøres billigere, så er målet om billigere fodring opnået.

Billigt indkøb kan blive dyr fornøjelse

En standard dieblanding kan i øjeblikket købes i omegnen af 350 kroner pr. 100 FE, og dermed koster det 28 kroner om dagen at fodre sig til 3,1 kg kuldtilvækst.

Det vil sige, at en dieblanding med 7,0 gram lysin skal koste 318 kroner pr. 100 FE, før det er en god forretning at bruge denne blanding -  og så stor forskel er der ikke på sådanne blandinger. Desuden kræver det, at du kan få soen til at æde 10 procent ekstra foder, hvilket mange steder ikke er muligt.

Hvis du opretholder samme foderoptag, men med lavere næringsstofindhold, vil du altså opnå lavere kuldtilvækst og dermed lavere fravænningsvægt. Det betyder, at du med en diegivningstid på 28 dage vil mangle cirka 500 gram på hver fravænnet gris

Så selv om en dieblanding med lavere indhold af lysin er billigere i indkøb, kan det hurtigt blive en dyr fornøjelse at forsøge at spare.

Læs også