Svinepriserne stiger en smule i Sydeuropa

- Samlet set er markedsforholdene i balance i de fleste EU-lande. Den generelle bekymring vedrørende udviklingen i forbruget i forbindelse med de høje inflationsrater er fortsat i markedsinteressenternes baghoved, skriver Danske Svineproducenter.

Det europæiske slagtesvinemarked er uændret i forhold til ugen før. Noteringerne stabiliserer sig i mange lande på det nuværende niveau. Der er noteret små prisstigninger i Spanien og Frankrig. Det skriver Danske Svineproducenter i deres ugentlige markedsberetning om udviklingen i svinenoteringerne i Europa.

- Hedebølgen har grebet Europa og påvirker udbuddet. På grund af den lavere daglige tilvækst fortsætter slagtesvineudbuddet med at falde. Det europæiske kødmarked er tilstrækkeligt forsynet og venter stadig på stimulerende impulser, skriver de i beretningen.

Mens udbuddet af slagteklare grise falder, var slagtesvinenoteringen i Tyskland ifølge producentforeningen i stand til at modstå slagteriernes store prispres i form af huspriser og reducerede slagteaktiviteter. 

Stilstand i markedet

- Mens der er ferie i Europa, så jagter vi ufortrødent de muligheder, der ligger på andre kontinenter, lød det fra Mads Stougaard, der er markedsdirektør i Danish Crown, som fastholdt den danske notering. Og samme takter kan spores i flere europæiske lande:

- Forskellige tredjelande viser stor interesse for at købe grisekød fra Europa. For en prisstigning i Europa mangler der dog fortsat et løft i eksporten til Asien. Der berettes om en uændret situation på det hollandske marked, og den hollandske Beurs-notering er uændret, skriver Danske Svineproducenter.

I Spanien aftager de sæsonmæssige prisstigninger. Ifølge den spanske markedsorganisation Mercolleida er slagtesvineudbuddet mindre end efterspørgslen. Da prisstigninger ikke kan realiseres på kødmarkedet, er der på mange slagterier en fire-dages arbejdsuge på grund af reducerede slagteaktiviteter. Det forventes, at varmen fortsætter og at udbuddet således bliver endnu mindre i august.

Læs også