Danske Svineproducenter: - Endelig blev vi hørt

Producentforening hilser Danish Crowns beslutning om at slagte flere hangrise velkommen, men havde gerne set den komme tidligere

- Endelig blev vi hørt i sagen om at udvide antallet af slagtningerne af hangrise på Danish Crown, siger formanden for Landsforeningen af Danske Svineproducenter, Jeppe Bloch Nielsen.

Han ser positivt på, at Danish Crown har besluttet at gøre plads til 1,2 millioner flere hangrise på sine slagterier. Det sker som et pilotprojekt, der skal undersøge, om kunderne kan acceptere kød fra hangrise.

- Vi kan konstatere, at producentforeningens konstante pres på Danish Crown endelig har fået slagterigiganten til at indse, at kirurgiske indgreb på vores hangrise både kan og skal undgås, siger han.

- Det er vigtigt for os at fravælge kastration, så dyrevelfærden forbedres. Samtidig giver det licens to produce. Når det samtidig giver en besparelse i produktionen, er det en længe tiltrængt vindersituation.

- Det er dog utroligt, at slagterigiganten først gav efter for presset, da et hangriseprojekt kunne bidrage positivt på bæredygtighedsregnskabet.

- Desuden kan man blive i tvivl om, hvor helhjertet slagteriet vil gå ind i projektet, da man allerede ved lanceringen i dag tager forbehold for omkostningerne og annoncerer et fradrag til leverandørerne. Det kunne være befriende, hvis de på forhånd ikke snakkede projektet ned.

Jeppe Bloch Nielsen understreger, at slagterier og øvrige partnere i Vision 2050 for Svineproduktionen ikke skal være i tvivl! Landsforeningen mener det alvorligt, når vi kræver et stop for total kastration, siger han.

- Vi har ment i mange år og mener det fortsat, at naturligvis kan danske hangrise afsættes til normale priser. Det kan de spanske slagterier og vi har da en tro på, at vores slagterier er mindst lige så dygtige som de spanske!

- En udvidelse af hangrise slagtningerne på 1,2 millioner grise er et stykke på vejen, og lad os så håbe, at det kan bane vejen for et totalt stop for kastration af grise, der slagtes i Danmark, siger Jeppe Bloch Nielsen.

Læs også