Strømafbrydelser skaber kaos i Ukraines svinesektor

Strømafbrydelser over hele landet er blevet et stort problem for ukrainske svineavlere, slagterier og detailhandlere, lyder det fra den ukrainske svineavlerforening.

Ruslands angreb på Ukraines energiinfrastruktur med missil- og droneangreb har reduceret landets elforsyning med næsten en tredjedel, hvilket har forårsaget strømafbrydelser over hele landet. Ifølge landets energioperatør Ukrenegro kan nogle dele af landet stå uden elektricitet i dage eller endda uger.

Det skriver branchemediet PigProgress onsdag.

- De planlagte strømafbrydelser skaber kaos på forsyningskæden i svineindustrien, skriver mediet.

Og det kan gå hen at øge detailpriserne, lyder advarslen fra den ukrainske svineindustri. For eksempel har nogle landmænd ikke været i stand til at levere forsendelser af nedkølet svinekød til kødforarbejdningsindustrien i tide i løbet af den seneste måned.

Da slagterier og kødforarbejdningsanlæg må stå stille, er engrospriserne på svinekød begyndt at falde i modsætning til stigningen i detailpriserne. I anden halvdel af oktober forstærkede strømafbrydelserne det sæsonbestemte fald i gårdgrisepriserne. I løbet af den anden uge af oktober var den gennemsnitlige pris på grise i levende vægt 73,9 ukrainske hryvnia (14,39 danske kroner) pr. kg, i den fjerde uge faldt dette tal med næsten 16 procent til 12,01 danske kroner pr. kg.

På den anden side bliver produktionsomkostningerne ved med at stige over hele linjen. I kølvandet på strømafbrydelser skiftede flere landmænd til dieselgeneratorer for at sikre backup-kraftproduktionskapacitet. Prisen for energi fra en dieselgenerator er dog to til tre gange højere end fra det fælles energinet.

- Alligevel skal både landmænd og forarbejdningsvirksomheder bære sådanne omkostninger, da langsigtede strømafbrydelser ville føre til større produktionstab og højere produktionsomkostninger, lød det fra den ukrainske svineavlerforening.

Læs også