Danish Crown-notering falder markant

Selvom den tyske notering for slagtesvin onsdag stod stille, sænker Danish Crown slagtesvinenoteringen herhjemme grundet et »mærkeligt marked«.

Hele Europa er nu tilbage på arbejde, men det har ikke resulteret i et opsving i forbruget, faktisk tværtimod. Samtidig er eksporten ud af Europa på et lavt niveau, og det får priserne på de ferske varer til at sive.

Således falder grisenoteringen med 30 øre til 11,70 kroner for uge 3. Noteringen for søer står stille. Det skriver Danish Crown i virksomhedens ugentlige markedsberetning torsdag.

- Kunderne i Europa er afventende lige nu. Alle er i tvivl om, hvor meget januars slankekure og den generelle nedgang i forbruget efter jule- og nytårsperioden kommer til at påvirke markedet, fortæller Mads Stougaard, der er markedsdirektør i Danish Crown.

- Derfor bliver der handlet med en meget kort horisont, og så kommer der pres på i markedet fra de aktører, der sælger stort set hele deres produktion fersk, tilføjer han.

Falder trods tysk stilstand

Onsdag kunne Danske Svineproducenter ellers berette om, at den tyske slagtesvinenotering forblev uændret 2,00 euro pr. kg (14,90 danske kroner). Men sådan skulle den danske notering imidlertid ikke udvikle sig.

Ifølge Danish Crown skyldes faldet i noteringen blandt andet også, at der til markederne uden for Europa ikke er meget forandring at spore i starten af det nye år. Indgangen af ordrer er på det jævne. Der er i øjeblikket ikke et land eller område i verden, der trækker markedet, og det får alle til at være en smule mere afventende.

- Det er et mærkeligt marked, vi står i, for alle ved, at antallet af slagtninger i Europa er faldende, og der bliver talt meget om, hvad der sker med priserne, når vi kommer hen i foråret, siger markedsdirektøren, hvortil han tilføjer:

- Globalt set er der ingen tvivl om, at situationen i Kina, hvor samfundet mere eller mindre har stået stille de sidste tre måneder, betyder utroligt meget. Den kinesiske notering er faldet omkring 40 procent siden starten af november, og det sætter sig i verdensmarkedet.  

Udsætter 70.000 grise

Tilmeldingen til uge 2 blev ifølge slagterikoncernen en anelse større end forventet, og med den slagtekapacitet, der har været til rådighed, betyder det, at der bliver behov for at udsætte cirka 70.000 grise til uge 3.

- Den forventede tilmelding til næste uge er på samme niveau, og dermed reduceres mængden af udsatte grise forventeligt til cirka 48.000, skriver Danish Crown om slagtesituationen.

For søernes vedkommende udsættes der 82 til uge 3, hvor tilmeldingen matcher kapaciteten. Derfor er det forventningen, at der vil være slagtet op for søernes vedkommende ved udgangen af uge 2.

Læs også