Influenza-sæsonen nærmer sig

I en travl hverdag, hvor der måske ikke er plads til at blive hjemme, når man er syg, tager vi nok lidt for ofte chancen, og går på arbejde alligevel, når vi har influenza. Men for os der har med grise at gøre, er det en rigtig dårlig idé, da vi mennesker kan overføre influenza smitte til grisene.

Det minder svinerådgiver Elisa Hylleberg Krøyer fra Velas om i det seneste Trynekontakten.

De fleste former for influenza hos grise stammer fra os mennesker. Og da influenzavirus ændrer sig hurtigt, ser vi i dag, at grisene har influenza året rundt i modsætning til os mennesker, som for det meste kun får influenza i vinterhalvåret.

- Grise, der er syge med influenza, er mere sårbare for andre sygdomme, uanset om det er deres egen type eller den humane type. Det er derfor vigtigt, at mennesker, der kommer i kontakt med grise, bliver vaccineret, både for vores egen skyld men især for grisenes skyld, lyder det fra rådgiveren.

Ifølge Elisa Hylleberg Krøyer kostern en vaccination på apoteket eller hos egen læge 215 kroner og dækker cirka 1 år og forhindrer alvorlig sygdom hos både mennesker og grise.

- Bliv influenzavaccineret nu, lyder opfordringen derfor fra rådgiveren, der samtidig gør opmærksom på, at muligheden for vaccination begyndte den 1. oktober.

Læs også