Medie: Til sommer vil der mangle grise til slagtning i hele EU

Med priser på smågrise på over 100 euro pr. stk. er den eneste mulige fortolkning, at der er mangel på smågrise i EU, skriver mediet Pig333.com.

- Til sommer vil der mangle grise til slagtning i alle EU-lande, vurderer Pig333.com i en ny, økonomisk analyse af svinekødsmarkedet.

I sin analyse konstaterer mediet, at priserne på smågrise ligger på over 100 euro pr. stk., hvilket må betyde, at der er mangel på smågrise i EU.

Samtidig er antallet af besætninger i Centraleuropa blevet reduceret markant, og det nyder især Spanien godt af, fordi den spanske svinekødspris holder niveauet i forhold til begyndelsen af sidste år.

- Dette er en god situation for spansk svineavl: Prisen forventes ikke at falde (medmindre der kommer en exceptionel begivenhed), og den nuværende pris er klart over kostprisen, skriver Pig333.com.

Spanien slagter løs

I 2023 var der 50.000 flere søer i produktion i Spanien end i 2022, og dét tal alene vil betyde, at der i 2024 vil være 1,4 millioner flere grise til slagtning end i 2023, lyder det fra Pig333.com.

Mediet anslår, at Spanien i år kommer tæt på at slå rekorden i 2021, hvor de samlede spanske slagtninger nåede 58,6 millioner dyr.

- Dette er en god situation for spansk svineavl

Pig333.com

På grund af meget lave verdensmarkedspriser vil det dog være umuligt at konkurrere med USA, Brasilien og Canada i Asien, lyder det.

Især i USA er prisen kollapset på grund af overproduktion (den nuværende pris er mindre end 73 cent pr. kg levende), og landmændene har her lidt økonomiske tab i mange måneder i træk.

Samtidig trækkes priserne i Kina ned af overproduktion, og reduktionen af antallet af søer er allerede i gang.

Læs også