bannerPos

Statistik: Bedste svineafkast i 30 år

Selv den dårligste kvartilgruppe blandt svineproducenterne fik overskud på driftsresultatet i 2019, viser den gennemgang af regnskaberne, som Danmarks Statistik har foretaget. Kilde: Danmarks Statistik

AF: HENNING K. ANDERSEN

JOURNALIST
09-07-2020 09:30
De danske svinebedrifter kom ud af 2019 med et gennemsnitligt driftsresultat på 3,7 millioner kroner, og en afkastningsgrad på 8,4 procent, viser tal fra Danmarks Statistik.

Det er ofte blevet sagt, at 2019 var et jubelår for danske svineproducenter. Nu er der også kommet statistisk belæg for den vurdering. For ifølge nye tal fra Danmarks Statistik, kom de 2000 danske heltidsbedrifter ud af 2019 med et  driftsresultat på 3,7 mio. kr. i gennemsnit. 

Det svarer til en afkastningsgrad på 8,4 pct., og er med afstand det bedste resultat i mange år, skriver Danmarks Statistik.

- Vi skal tilbage til 1989 for at finde et bedre afkast i svineproduktionen, skriver det statslige statistikbureau. Dengang lå afkastningsgraden på 9,6 procent. Afkastningsgraden for 2019 er samtidig den tredjebedste siden 1973, hvor DST begyndte at udregne den for svineproduktion i Danmark.

Afregningsprisen på svinekød begyndte at stige kraftigt fra et lavt niveau i foråret 2019 som følge af udbrud af afrikansk svinepest i Asien, hvilket gjorde udbuddet af svinekød meget mindre på globalt plan. Prisstigningerne fortsatte ind i 2020, hvor afregningen pr. svin nåede rekordniveau i februar-marts. 

Siden har Covid-19 lagt en dæmper på efterspørgslen og medført lavere priser. 

- 2020 bliver ikke lige så godt for svineproducenterne, men ser stadig ud til at blive ok, skriver cheføkonom i Landbrug & Fødevarer, Frank Øland på Twitter. 

Lige nu ligger noteringen for slagtesvin på 10,50 kroner pr. kg.

Produktion af græsprotein er i gang

Danmarks første kommercielle anlæg til fremstilling af græsprotein er etableret, så foder med græsprotein kan forventes klar i dette efterår. Seges afholder webinar om græsprotein den 14. september.

Er der fradrag for udgiften til høstfesten?

Høsten står for døren, og når den er i hus, skal det måske fejres med en hyggelig høstfest. Men hvor-dan er det egentlig med fradragsretten for landmanden? Og hvad med medarbejderne, beskatningen og momsen?

Planteavlskonsulenter rådgiver ud fra rigide regler

De massive krav til efterafgrøder sætter planteavlskonsulenters faglighed under pres, mener Gustav Garth-Grüner, næstformand i Bæredygtigt Landbrug, der også mener, at nogle af dem bukker under for presset. Planteformand i L&F er uenig.

Kød i historisk fald

Både produktion og forbrug af kød ser ud til af falde globalt for andet år i træk.

Kartoffelavlere står midt i historisk eksperiment

En effektiv, ensartet vækststandsning i kartofler er kodeordet for et godt resultat, pointerer landskonsulent Lars Bødker, Seges.

Eksportportalen advarer om ekstreme temperaturer

EksportKontrolCentret tilbagesender mange logbøger i øjeblikket på grund af utilstrækkeligt hensyn til de varme temperaturer i de planlagte ruter.

Man må tidligt op

Mens de fleste danskere stadig sover, tager landmand Mikkel Andersen de første kartofler op, så de kan komme videre til pakkerierne, hvor de vaskes og pakkes.
Side 1 af 1892 (37824 artikler)Prev1234567189018911892Next