bannerPos

Danish Crown låner 200 millioner kroner ud til nye stalde

En attraktiv model, mener Nicolaj Nørgaard, direktør for Ejerservice i Danish Crown. Arkivfoto: Christian Carus
28-11-2019 14:41

Andelshavere hos Danish Crown kan nu låne af en pulje på 200 millioner kroner, hvis de vil bygge nye stalde til slagtesvin. Det er først til mølle.

Efterspørgslen på dansk grisekød er rekordhøj, og derfor tager Danish Crown nu et nyt værktøj i brug for at understøtte byggeri af nye slagtegrisestalde. Koncernen giver nu sine ejere mulighed for at låne penge af deres eget selskab til byggeri af nye stalde, oplyser Danish Crown.

- Det er en kendsgerning, at flere af vores ejere gerne vil bygge, men har svært ved at skaffe den nødvendig finansiering. Derfor har vi lavet en model, hvor man kan låne med sikkerhed i de kommende års efterbetaling, og som på den ene side har en rimelig rente, men omvendt har en hård afdragsprofil. Det kan kun vi gøre, fordi vi har det marked, som vi har i øjeblikket, og fordi udsigterne for de næste par år er bedre, end vi har set længe, fortæller Nicolaj Nørgaard, der er direktør for Ejerservice i Danish Crown.

Lån på 20-25 procent

Andelshaverne kan låne 650 kroner for hver stiplads, de etablerer. Det vil i langt de fleste tilfælde svare til mellem 20 og 25 procent af den samlede pris for at bygge en ny stald. Lånet tilbagebetales over restbetalingen, og afhængigt af tidspunktet for opstart af produktion vil det skulle betales tilbage over to eller tre år, lyder det fra koncernen.

Danish Crown har allokeret 200 millioner kroner til formålet. Hvis alle pengene kommer ud at arbejde, vil der blive bygget nye stalde til en årlig produktion af 1,2 millioner slagtegrise.

Lånene tilbydes alle andelshavere efter først til mølle-princippet, dog skal byggeriet være startet senest seks måneder efter, at Danish Crown har givet tilsagn, ellers bortfalder lånetilsagnet.

Løfte dansk produktion

- Det er en helt ny model for finansiering, som i mine øjne særligt vil være attraktiv for dygtige landmænd, der allerede har bevist, at de kan drive deres produktion effektivt, men endnu ikke har fået oparbejdet tilstrækkelig kapital til selv at kunne løfte byggeriet af en ny stald. Samtidig vil det formentlig også være en attraktiv model for nogle af de landmænd, der i dag fokuserer 100 procent på produktion af smågrise, siger Nicolaj Nørgaard.

Den finansielle sektor i Danmark har siden Finanskrisen være tilbageholdende med udlån til landbruget og særligt til byggeri af nye stalde til slagtegrise. Det har været medvirkende til, at der er opbygget et investeringsmæssigt efterslæb i denne del af erhvervet, og det kan ifølge Danish Crowns formand ende med at skade landbruget i bred forstand.

- Danmark er et landbrugsland, og en meget stor del af befolkningen bakker op om dansk landbrug, fordi vi bidrager til samfundet med arbejdspladser og valutaindtjening. Den opbakning skal vi værne om, og det gør vi bedst ved i fællesskab at sikre arbejdspladserne på slagterierne og i landbruget i bred forstand, så derfor håber jeg, at det her initiativ kan være med til sikre og forhåbentlig igen løfte den danske produktion af slagtegrise, siger Erik Bredholt. 

Danish Crown åbner for ansøgning om lånetilsagn øjeblikkeligt, og renten på lånene er foreløbig sat til fire procent.

laj

Landboforeninger raser mod urealistisk reduktionsmål

En meget lav målbelastning omkring Smålandsfarvandet mellem Sjælland og Lolland-Falster truer 190 landbrugsbedrifter på livet. - Det må være en fejl, lyder det fra Torben Hansen, formand for Gefion, der også undrer sig over, at målbelastningen blev ændret drastisk efter en høring for fem år siden.

- Det er så barokt, at jeg næsten ikke kan tage det alvorligt

Landmand Niels Rasmussen afvander til vandløb, der løber ud i den åbne del af Smålandsfarvandet. Det bliver svært at reducere en udledning, der ikke er der, siger han.

Fordelene ved tidlig såning afhænger af vejret

Der kan være fordele ved tidlig såning, men det afhænger af vejret. Vælg under alle omstændigheder en sort, hvis egenskaber passer til såtidspunktet

Sortsvalg i vinterhvede

Et højt, stabilt udbytte er den vigtigste parameter, når du skal vælge vinterhvedesort. Men ifølge Seges har også andre forhold betydning for sortsvalget.

Det varme vejr i pinsen har sat gang i flyvningen af hvedegalmyg

Planteavlskonsulenter landet over foretager hver uge observationer i afgrøderne og melder angreb af skadegørere ind til landskonsulent Ghita Cordsen Nielsen. Her er en kort status på denne uges registreringer.

Landbrug og safari i Uganda

Uganda rummer masser af muligheder, som kun få danskere har stiftet bekendtskab med endnu. Men landet tæt på ækvator er inde i en hastig udvikling, som også nogle danske landmænd er med i.

Grundloven i klemme mellem spildevand og corona

Bæredygtigt Landbrugs formand skulle have holdt denne tale ved grundlovsmødet på Gråsten Landbrugsskole. Ligesom så meget andet i denne tid blev mødet aflyst. Talen kan nu læses her.

Vegetabilske olier kan trække rapsprisen op

Der er gode nyheder at finde for rapsproducenter i disse dage. Prisen for mineralolie er kommet godt op på det seneste, og nu er der også en ny potentiel optur i vente for vegetabilske olier i udsigt. Det kan gå hen og gavne prisudviklingen for rapsfrø frem mod og måske endda også under den kommende europæiske høst.
Side 1 af 1853 (37045 artikler)Prev1234567185118521853Next