bannerPos

Danskejet farm i Ukraine ramt af svinepest

Farmen, der er ramt af svinepest, ligger i det vestlige Ukraine. Foto: Google Maps

AF: MORTEN IPSEN

REDAKTIONSCHEF
20-08-2019 14:41
95.000 svin er ved at blive slået ned i den danskejede farm Halychyna Zahid, som blev ramt af afrikansk svinepest i weekenden.

Den store ukrainske farm Halychyna Zahid, der er 83 procent ejet af en gruppe danske landmænd, blev ramt af afrikansk svinepest i weekenden.

Konsekvensen er i første omgang, at 95.000 svin er ved at blive slået ned. Herefter skal staldene rengøres, oplyser Henrik Hilligsøe Munk, der er formand for de danske landmænds selskab Zythomir Holding A/S med base i Aars.

Farmen ligger i et område, der er omkranset af Rumænien, Ungarn, Slovakiet og Polen – alle lande, der har problemer med udbrud af afrikansk svinepest.

Det vides ikke, hvordan smitten er sket. Halychyna Zahid-farmen har brugt mange kræfter på at undgå smitte og har angiveligt noget af verdens bedste biosecurity.

Henrik Hilligsøe Munk oplyser, at farmen efter en karantæneperiode på 40 dage forventes at være oppe at køre igen om fire måneder. Han har ikke yderligere kommentarer til hændelsen.

Sund økonomi

Der var 5.800 søer på farmen med en forventet produktion på mere end 190.000 svin. Ejendomme og stalde breder sig over 412 hektar, mens der dyrkes afgrøder på 5.600 hektar.

Svineproduktionen, som danske medarbejdere står i spidsen for, fravænnede 35,1 pattegrise pr. so i første kvartal 2019, fremgår det af plancher præsenteret på den seneste generalforsamling. Kg-prisen for slagtesvinene var 10,33 kroner i gennemsnit (slagtet vægt) i kvartalet.  

Farmen har eksisteret siden 2006 og importerede sin første besætning fra Danmark i 2007.

I 2018 fik Zythomir Holding A/S et årsresultat på 64,1 millioner kroner og en nettoomsætning på knap 210 millioner kroner, viser regnskabet. Afkastningsgraden var 22,7 procent og soliditetsgraden 71,4 procent.

Det finansielle institut Nefco, som er etableret af de fem nordiske lande, og IFU, Investeringsfonden for Udviklingslande, har investeret i farmen sammen med 18 investorer.

Dan Duck venter med millionretssag

Onsdag fik Dan Ducks direktør Hardy Eskildsen foretræde for folketingets Miljø- og Fødevareudvalg. Her skulle han redegøre for det særdeles kritisable forløb, som Fødevarestyrelsen kastede ham ud i med en fejlbehæftet kontrolrapport, der kostede kæmpe dele af julesalget.

Arla-mælk uden genmodificeret foder

Øget efterspørgsel i Europa og optimeret logistik er baggrunden for, at Arla fra 1. april 2021 beder alle sine danske konventionelle landmænd om at skifte til foder, der ikke er genmodificeret.

Coop vil fremme grøn omstilling blandt fødevareproducenter

Coop har lanceret et nyt initiativ, Coop Klimafunding. Det skal understøtte den grønne omstilling blandt danske fødevareproducenter og skabe nye muligheder for finansiering af grønne tiltag i samarbejde med forbrugerne.

Coop vil fremme den grønne omstilling blandt danske fødevareproducenter

Nu lancerer Coop et nyt initiativ, Coop Klimafunding, der skal understøtte den grønne omstilling blandt danske fødevareproducenter og skabe nye muligheder for finansiering af grønne tiltag i samarbejde med forbrugerne. Ansøg allerede nu om at blive en del af Coop Klimafunding.

Det tegner til at gødningsprisen skal op i 2020

Prisen for kvælstof har fundet sig et nyt lavpunkt og er så småt begyndt at stige igen. Med en oliepris der ligeledes peger op og med kornpriser der også går i vejret, så tyder det på at prisen for gødning skal stige i resten af 2020.

Prisen for sukker rebounder efter korrektion

Efter et halvt år med kraftig optur til prisen for sukker oplevede vi i sidste uge en større nedadgående priskorrektion. Men korrektion var kortvarig og allerede i denne uge er sukkerprisen atter med pil op.

Miljøministeren stopper jagt på fire truede fuglearter

Miljøminister Lea Wermelin vil sætte en stopper for jagt på fire fuglearter i Danmark, hvoraf tre arter er truede globalt, og en art er i tilbagegang i Danmark. Et enigt vildtforvaltningsråd står bag ministerens beslutning.

Landbrugskommissær afkræves svar ovenpå opsigtsvækkende melding

En række danske EU-parlamentarikere og en flok af deres udenlandske kolleger kræver svar fra EU’s landbrugskommissær Janusz Wojciechowski omkring meningen for Twitter-opdatering, hvor dansk svineproduktion bliver problematiseret.

Jerseymælk fra stald til forbruger

Lapp Valley Farm nær byen New Holland i Pennsylvania, USA, sælger is i lange baner fra sine 80 jerseykøer til kunder fra nær og fjern, fordi de selv laver 16 slags meget velsmagende is og giver kunderne en god oplevelse.
Side 1 af 1774 (35469 artikler)Prev1234567177217731774Next