Danskejet farm i Ukraine ramt af svinepest

95.000 svin er ved at blive slået ned i den danskejede farm Halychyna Zahid, som blev ramt af afrikansk svinepest i weekenden.

Den store ukrainske farm Halychyna Zahid, der er 83 procent ejet af en gruppe danske landmænd, blev ramt af afrikansk svinepest i weekenden.

Konsekvensen er i første omgang, at 95.000 svin er ved at blive slået ned. Herefter skal staldene rengøres, oplyser Henrik Hilligsøe Munk, der er formand for de danske landmænds selskab Zythomir Holding A/S med base i Aars.

Farmen ligger i et område, der er omkranset af Rumænien, Ungarn, Slovakiet og Polen – alle lande, der har problemer med udbrud af afrikansk svinepest.

Det vides ikke, hvordan smitten er sket. Halychyna Zahid-farmen har brugt mange kræfter på at undgå smitte og har angiveligt noget af verdens bedste biosecurity.

Henrik Hilligsøe Munk oplyser, at farmen efter en karantæneperiode på 40 dage forventes at være oppe at køre igen om fire måneder. Han har ikke yderligere kommentarer til hændelsen.

Sund økonomi

Der var 5.800 søer på farmen med en forventet produktion på mere end 190.000 svin. Ejendomme og stalde breder sig over 412 hektar, mens der dyrkes afgrøder på 5.600 hektar.

Svineproduktionen, som danske medarbejdere står i spidsen for, fravænnede 35,1 pattegrise pr. so i første kvartal 2019, fremgår det af plancher præsenteret på den seneste generalforsamling. Kg-prisen for slagtesvinene var 10,33 kroner i gennemsnit (slagtet vægt) i kvartalet.  

Farmen har eksisteret siden 2006 og importerede sin første besætning fra Danmark i 2007.

I 2018 fik Zythomir Holding A/S et årsresultat på 64,1 millioner kroner og en nettoomsætning på knap 210 millioner kroner, viser regnskabet. Afkastningsgraden var 22,7 procent og soliditetsgraden 71,4 procent.

Det finansielle institut Nefco, som er etableret af de fem nordiske lande, og IFU, Investeringsfonden for Udviklingslande, har investeret i farmen sammen med 18 investorer.

Læs også