bannerPos

Danskejet farm i Ukraine ramt af svinepest

Farmen, der er ramt af svinepest, ligger i det vestlige Ukraine. Foto: Google Maps

Morten Ipsen

Redaktionschef
20-08-2019 14:41
95.000 svin er ved at blive slået ned i den danskejede farm Halychyna Zahid, som blev ramt af afrikansk svinepest i weekenden.

Den store ukrainske farm Halychyna Zahid, der er 83 procent ejet af en gruppe danske landmænd, blev ramt af afrikansk svinepest i weekenden.

Konsekvensen er i første omgang, at 95.000 svin er ved at blive slået ned. Herefter skal staldene rengøres, oplyser Henrik Hilligsøe Munk, der er formand for de danske landmænds selskab Zythomir Holding A/S med base i Aars.

Farmen ligger i et område, der er omkranset af Rumænien, Ungarn, Slovakiet og Polen – alle lande, der har problemer med udbrud af afrikansk svinepest.

Det vides ikke, hvordan smitten er sket. Halychyna Zahid-farmen har brugt mange kræfter på at undgå smitte og har angiveligt noget af verdens bedste biosecurity.

Henrik Hilligsøe Munk oplyser, at farmen efter en karantæneperiode på 40 dage forventes at være oppe at køre igen om fire måneder. Han har ikke yderligere kommentarer til hændelsen.

Sund økonomi

Der var 5.800 søer på farmen med en forventet produktion på mere end 190.000 svin. Ejendomme og stalde breder sig over 412 hektar, mens der dyrkes afgrøder på 5.600 hektar.

Svineproduktionen, som danske medarbejdere står i spidsen for, fravænnede 35,1 pattegrise pr. so i første kvartal 2019, fremgår det af plancher præsenteret på den seneste generalforsamling. Kg-prisen for slagtesvinene var 10,33 kroner i gennemsnit (slagtet vægt) i kvartalet.  

Farmen har eksisteret siden 2006 og importerede sin første besætning fra Danmark i 2007.

I 2018 fik Zythomir Holding A/S et årsresultat på 64,1 millioner kroner og en nettoomsætning på knap 210 millioner kroner, viser regnskabet. Afkastningsgraden var 22,7 procent og soliditetsgraden 71,4 procent.

Det finansielle institut Nefco, som er etableret af de fem nordiske lande, og IFU, Investeringsfonden for Udviklingslande, har investeret i farmen sammen med 18 investorer.

Én guldmedalje og 39 sølvmedaljer i Hannover

John Deere løber sammen med Joskin med den eneste guldmedalje, der er uddelt til den kommende Agritechnica-udstilling i november. Danske Samson får sølv for en NPK-sensor.

Afventende stemning på svinemarkeder

Den fornyede fremgang i eksporten af svinekød til Kina har skabt en afventende stemning på de europæiske markeder, lyder det fra Danish Crown. I denne uge er noteringen uændret.

Godt høst-år målt på beredskabet

Høsten 2018 var en rekordhøst, hvis man tæller antal mejetærsker- og markbrande. Høsten 2019 er også en rekordhøst – dog på en meget mere positiv måde. Danske landmænd har generelt haft et godt udbytte og af god kvalitet for de fleste afgrøder landet over.

Vestjyllands Andel køber op i grovvarefirma

Vestjyllands Andel overtager 75 procent af aktiemajoriteten i grovvareselskabet Adival.

L&F: Der skal flere penge til jordfordeling

Den pulje, som forligspartierne bag tørkepakken er blevet enige om at afsætte til jordfordeling, er en start, men for lille, mener formand for Landbrug & Fødevarer, Martin Merrild.

Bred kreds af partier er enige om grøn jordfordelingsaftale

En bred politisk aftale mellem regeringen og aftaleparterne bag tørkepakken bliver startskuddet til en grøn multifunktionel jordfordeling. 150 mio. kroner er afsat til, at op til 6.800 hektar landbrugsjord ud fra lokale interesser kan blive omfordelt i lokale multifunktionelle projekter, der for eksempel både understøtter vandmiljø, klima, friluftsliv og drikkevandsbeskyttelse.
Side 1 af 1636 (32717 artikler)Prev1234567163416351636Next