Eksperter: Svine-antibiotika kan gå ud over mennesker

Hvis landbrugets forbrug af antibiotikastoffet Neomycin fortsætter med at stige, kan det gå ud over hospitalsbehandling af mennesker, advarer eksperter om.

Forbruget af antibiotikastoffet Neomycin er steget med over 80 procent i landbruget på et  år. Det skriver DR Nyheder, der citerer en rapport fra Det Europæiske Lægemiddelagentur.

Medicinen bruges til infektioner hos grise, og forbruget af det har været på stor fremmarch de senere år. Således blev der brugt 6,2 tons Neomycin i 2017. Og det bekymrer på landets hospitaler, der skal bruge medicinen til mennesker. 

- Enhver, der har stået nede i den akutte modtagerafdeling, ved, hvor hurtigt en patient kan dø, hvis ikke man starter behandlingen op med det samme, siger Michael Pedersen, formand for Dansk Selskab for Klinisk Mikrobiologi.

Ifølge professor i klinisk mikrobiologi på Aarhus Universitet, Svend Ellermann-Eriksen, kan det i sidste ende koste menneskeliv. 

- Hvis patienterne ikke får en effektiv behandling fra starten, så er resultatet dårligere. Og det betyder over hele paletten, at der alt andet lige vil være nogen, der dør af det, siger han til mediet.

Hauskov: Må ikke koste menneskeliv

Formand for Danske Svineproducenter, Torben Hauskov, henviser til, at det er eksperter, der i sidste instans skal bestemme, hvilke typer antibiotika landmændene må bruge. Men selv om brugen af Neomycin ikke må koste menneskeliv, slår han på, at det er vigtigt, at svineavlere kan behandle syge dyr. 

- Et forbud kan i yderste konsekvens betyde, at der vil ske en form for dyremishandling ude på gårdene, hvis ikke man har den medicin til rådighed, som det kræver for at behandle de syge dyr, siger Torben Hauskov til DR Nyheder.

Fødevarestyrelsen oplyser, at de efter sommerferien vil undersøge, om forbruget, der er påpeget i en rapport fra Det Europæiske Lægemiddelagentur, skal have konsekvenser for den nuværende antibiotikahåndtering for produktionsdyr.

Læs også