Flere orner aflivet på Ornestation Mors

Dyrlæge kalder det tankevækkende, at man kort efter at have indført PCR-tests på danske ornestationer har fundet PRRS-positive dyr.

Efter der i uge 10 blev slået alarm på Orne Station Mors 2 efter positive PRRS1-tests ved Statens Seruminstitut har man i skrivende aflivet 12 orner fra stationen, hvor samtlige dyr er blevet testet.

Samtidig er der blevet iværksat en screening af de besætninger, der har modtaget sæd fra stationen.

Hos Porcus Svinedyrlæger kalder dyrlæge Kristian Viekilde det »tankevækkende«, at man finder PRRS-tilfælde kort tid efter at have indført PCR tests på ornestationerne.

På Porcus’ nyligt afholdte årsmøde, gjorde dyrlægen det netop klart, at man hidtil har haft en forestilling om, at der ikke kunne ske smitte, når bare ornerne var vaccineret og havde stået i 90 dages karantæne, inden de kommer ind på ornestationen.

- Stik mod alle lærebøgerne, så KAN de blive syge. Det vidste man bare ikke, for man havde ikke testet det, påpeger Kristian Viekilde.

 Positive stationer

Dyrlægen har derfor stor ros til Seges for, at de nu er kommet i gang med det nye test-program for alle ornestationer. Han glæder sig også over den hurtige udmelding og øgede transparens, som når Seges lægger laboratoriesvaret frem.

- Det skal vi nu alle sammen lære at agere i. Men det er negativt med positive ornestationer. Det er noget, vi har påpeget i så lang tid, uden at det er blevet taget seriøst. Så det er ikke en ny problematik, understreger Kristian Viekilde, og bemærker, at de fleste nok vil tænke ved sig selv, om det er første gang, der er en positiv reagent på en vaccineret station?

Kristian Viekilde håber, at situationen på Mors kan give nyttig viden til at undgå fremtidige tilfælde af PRRS.

- Det her er et spørgsmål om, at vi skal blive klogere på noget, for med den her situation må det stå klart for enhver, at man tydeligvis arbejder med noget, man ikke kan styre, lyder vurderingen fra Kristian Viekilde.

- Det her viser, at smitte rent faktisk kan ske. Og så er det jo bare tankevækkende, at det sker så hurtigt, efter at PCR-test er indført.

Kristian Viekilde understreger, at hans bemærkninger på ingen måde skal opfattes som en kritik af DanBreds besætninger, men at alle har et ønske om færre PRRS-tilfælde i Danmark.

cab/cc

Læs også