bannerPos

Knæsår fordobler risikoen for ledbetændelse

En afprøvning fra Seges Svineproduktion, Den rullende Afprøvning, viser, at grise med sår på forknæene har en 2,2 gange større risiko for at blive behandlet for ledbetændelse end grise uden sår på forknæene.

AF: CAMILLA BØNLØKKE

FAGJOURNALIST
10-01-2020 09:00
I en afprøvning fra Seges Svineproduktion havde pattegrise med sår på forknæene 2,2 gange større risiko for at blive behandlet for ledbetændelse.

Seges Svineproduktion, Den rullende Afprøvning, har gennemført en afprøvning for at undersøge, om der var en sammenhæng mellem sår på pattegrisenes forknæ og behandling mod ledbetændelse.

Afprøvningen viste, at grise med sår på forknæene havde en 2,2 gange større risiko for at blive behandlet for ledbetændelse (p=0,015) end grise uden sår på forknæene.

Ifølge konsulenterne Dorthe Poulsgård Frandsen og Julie Krogsdahl Bache, Seges Svineproduktion, så fordobler sår på pattegrises forknæ dermed risikoen for behandling mod ledbetændelse. Det meddeler de i erfaring nummer 1916.

Det forlyder samtidig i konklusionen, at der i afprøvningen ikke var forskel på dødeligheden mellem grise med og uden sår på forknæ.

Kritiske knæsår

De pattegrise, der dør efter fjerde levedøgn, dør som oftest som følge af blodforgiftning forårsaget af en infektion hos grisene.

Konsulenterne hos Seges oplyser, at cirka hver niende gris dør af blodforgiftning, hvor såvel navlen som læsioner i tandkødet og sår, herunder rifter eller sår på forknæene og/eller kronrand, kan give grisen en infektion, som i værste fald giver en blodforgiftning som grisen kan dø af.

De nyfødte pattegrise vil som oftest få lette hudafskrabninger i de første dage efter fødsel, da de skal arbejde for at få mælk ud af soens yver, og dette betragtes som et tegn på, at grisene er livskraftige. De alvorlige sår kommer senere i grisenes liv, og det er også her, at grisene kan få dybe sår, som anses for værende kritiske for grisene.

Det fremgår af dataanalysen, at frekvensen af grise med sår på forknæ var højest, når grisene var cirka tre dage gamle, og som forventet faldt andelen af sår gennem diegivningsperioden og langt de fleste sår helede op frem mod fravænning.

Ledbetændelse koster

Ledbetændelse er hyppigst forekommende i grisenes anden og tredje leveuge, og i danske besætninger vurderes det, at 10-20 procent af grisene får ledbetændelse fra de er cirka tre dage gamle. Ifølge konsulenterne hos Seges, vurderer man ud fra erfaringer opnået i andre afprøvningsaktiviteter, at cirka halvdelen af grisene bliver behandlet.

Blandt de behandlede grise skønnes det, at cirka 10 procent aflives på grund af ikke-virksom behandling, eller at grisene dør som følge af blodforgiftning.

En behandling mod ledbetændelse koster to kroner. Tidligere undersøgelser viser,, at grise, som blev behandlet mod ledbetændelse, gennemsnitligt voksede 37 gram langsommere pr. dag.

Læs mere om afprøvningen i erfaring nummer 1916 via svineproduktion.dk.

cab@effektivtlandbrug.dk
telefon +45 61 20 96 65

Trump lover guld og grønne skove

Den amerikanske præsident Donald Trump lover i en udtalelse søndag, at handelsaftalen med Kina, vil komme til at gavne amerikanske landmænd økonomisk.

Sparekasse får hård kritik af tilsyn

Den Jyske Sparekasse tager for store risici, og kontrolfunktioner er for dårlige, mener Finanstilsynet i en tilsynsrapport.

Fødevarestyrelsen laver grov fejl på andeslagteri

Andeslagteriet Dan Duck blev hængt ud i Ekstra Bladet efter stor fejl i en kontrolrapport fra Fødevarestyrelsen, der fejlagtigt beskyldte medarbejderne for dårlig håndhygiejne.

Udsigt til rekordmange omlægningstjek i 2020

Økologisk Landsforening glæder sig over, at Økologifonden har gjort det muligt at tilbyde omlægningstjek til endnu flere i 2020 end nogensinde før

Gave eller arv kan blive modtagers særeje

Det er fortsat muligt for gavegiver eller arvelader at bestemme, at gaven eller arven skal være modtagerens særeje. Men reglerne om sammenblanding af formueformer ved erhvervelsen er ændret væsentligt, påpeger Seges i et nyt notat.

Økonomi i besætningens holdbarhed

Der er økonomi i besætningens holdbarhed - typisk 17-18 øre i fremstillingspris fra de mest holdbare til de mindst holdbare, vurderer Seges.

Godt med endnu en spiller på markedet

Økologikonsulent Helge Lund, KHL, ser positivt på de nye muligheder, udviklingen af planteprotein giver danske økologiske landmænd og glæder sig over en ekstra mulighed for afsætning.

Roundup er et fornuftigt valg for både mennesker og miljø

Også uden for landbrugets kredse undrer man sig over debatten om glyphosat. - Påstandene om, at Roundup er skadelig for vores sundhed, miljø og klima bygger på et tvivlsomt grundlag, og debatten synes infiltreret af følelser og skræmmekampagner frem for videnskab, skriver læge Ida Donkin i denne uge i Berlingske.
Side 1 af 1748 (34943 artikler)Prev1234567174617471748Next