Medie: EU vil have en forklaring om vildsvinehegnet

Klager over det 70 km lange vildsvinehegn fra Danmarks Naturfredningsforening får nu EU-Kommissionen til at udbede sig en forklaring i sagen, skriver TV Syd.

Det 70 kilometer lange hegn langs den dansk-tyske grænse, der skal holde vildsvin ude af Danmark og dermed mindske risikoen for, at der kommer afrikansk svinepest til landet, skaber fortsat politisk debat.

Således skriver den regionale tv-station TV Syd, at EU-Kommissionen har bedt Danmark om en nærmere forklaring, foranlediget af den klage, som Kommissionen sidste år modtog fra Danmarks Naturfredningsforening over folketingsbeslutningen om at bygge et hegn langs den dansk-tyske grænse.

I et svar til EU-parlamentariker Jørn Dohrmann (DF) svarede EU-kommissær for sundhed og sikkerhed, litaueren Vytenis Andriukaitis, at der ikke for nuværende har været ført bevis for, at lange hegn har været effektive til at holde vildsvin på afstand.

- Effektiviteten af nye, lange hegn til at holde vildsvin ude, skal evalueres senere. Unionen har med støtte fra medlemslandene defineret en specifik strategi i forbindelse med afrikansk svinepest, der inkluderer beskyttelse og kontrolinstanser. I strategien er vildsvinehegn ikke taget i betragtning, skrev EU-kommissæren i slutningen af sidste år.

Vil gerne svare

Siden har kommissionen ifølge TV Syd skrevet i et brev til Danmark, at den har »tilkendegivet overfor de danske myndigheder, at det er nødvendigt at foretage en detaljeret vurdering af det planlagte projekt i henhold til habitatdirektivet«.

Kontorchef Helle Pilsgaard fra Miljøstyrelsen oplyser, at hun ikke har set en officiel henvendelse fra EU.

- Men vi vil til hver en tid svare på deres spørgsmål. Vi synes, at Naturstyrelsen i sin ansøgning om at sætte hegnet op gjorde grundigt rede for alle mulige påvirkninger og hensyn, der skal tages til dyrene og naturen. Herunder de naturtyper og arter, der er beskyttet ifølge habitatdirektivet, siger Helle Pilsgaard til TV Syd.

Det hører med til historien, at Tjekkiet for nylig blev erklæret fri for afrikansk svinepest efter netop at have brugt hegn i kampen mod den smitsomme svinesygdom. Ved grænsen forventes arbejdet med at anlægge vildsvinehegnet at være færdigt i slutningen af 2019.

Læs også