Ny forskning skal finde nogle af brikkerne til diarré-puslespillet

MSD Animal Health investerer forskningskroner i at forbedre økonomien i smågrise- og slagtesvineproduktion.

MSD Animal Health meddeler, at de konstant arbejder på at forbedre sundheden i svineproduktionen og dermed økonomien for svineproducenterne.

Diarré hos smågrise og slagtesvin er fortsat en af de helt store udfordringer, og problemet tydeliggøres i takt med udfasningen af zinkoxid og målsætningen om et stadigt faldende antibiotika-forbrug.

MSD Animal Health har derfor valgt at lægge ressourcerne i at finde en del af brikkerne til diarré-puslespillet i et tre-årigt forskningsprojekt (erhvervs-ph.d.), der dels skal belyse den økonomiske betydning af kombinationsinfektioner med Lawsonia intracellularis, Escherichia coli og Brachyspira pilosicoli (de tre hyppigst forekommende bakterielle årsager til diarré hos danske grise) og dels evaluere forebyggende tiltag.

Teori og praksis kombineres

Erhvervs-ph.d.-projektet får tilskud fra Innovationsfonden og er et samarbejde mellem Københavns Universitet, Seges Svineproduktion og MSD Animal Health. Projektet er påbegyndt 1. september 2019 med svinefagdyrlæge, og nu ph.d.-studerende, Susanne Leth Musse i hovedrollen.

- Det er fantastisk at få muligheden for at fordybe mig i denne højaktuelle problemstilling, og jeg glæder mig til at komme i gang, siger Susanne Leth Musse, der har 12 års erfaring indenfor branchen, blandt andet som tidligere svinedyrlæge i det sydlige Danmark.

- Muligheden for at kombinere videnskabelig teori med praktisk staldgangsviden, tror jeg, giver en stor fordel med henblik på senere at omsætte projektets resultater til jordnær viden, der kan tilføje værdi til svineproducenter, dyrlæger og branchen som helhed.

Rekrutteringen af besætninger til projektet sker i samarbejde med en stor del af de danske svinedyrlæger og har været i gang siden foråret, hvor de sidste besætninger skal findes i løbet af den kommende måned.

cab

Læs mere om Zinkfri fravænning

Nu er det slut med anvendelse af veterinær zink i svineproduktionen. Klik her og bliv klædt på til den nye hverdag i svinestalden.

Læs mere her

Læs også