Rådgiver: Nyt fokus nødvendigt

- I al den tid, jeg har været rådgiver, har der været fokus på at spare så meget som muligt for at få det bedste dækningsbidrag. Nu skal fokus ændres fra laveste omkostning til maximal output pr bedrift, lød det fra Marlene Sparre Ibsen, chef for Husdyr, Miljø og byggeri i VKST, på årsmødet. Det betyder, at man ikke skal spare på de gode råvarer i foderet som for eksempel byg eller roepiller – de kan nemlig hjælpe på dødeligheden.

Også øgede næringsstoffer i foderet giver øget produktivitet. For eksempel skal slagtesvin lige nu have 22 gram lysin pr kg tilvækst. Og hjælpestoffer som syre, toxinbinder, probiotika, osv., kan og må også gerne bruges på nuværende tidspunkt for at sænke dødeligheden, fortalte Marlene Sparre Ibsen til den 260 mand store forsamling.

- På sosiden har vi haft travlt med at ændre til nye anbefalinger, hvor det vigtigste er at søer ikke bliver for fede og heller ikke bliver for kødfyldte. Drægtighedsfoderet skal derfor have et lavere indhold af protein, så hvis i ikke allerede har fået gennemgået jeres drægtighedsfoder, så er det en god ide at få gjort det nu.
Det vigtigste omkring foder er at huske, at normer og anbefalinger ændrer sig hele tiden og afhænger også af Jeres effektivitet og staldforhold. Der er intet som er standard længere – det er en fintuning hele tiden i den enkelte besætning, sagde Marlene Sparre Ibsen. 

mip

 

Læs også