Det er jo blevet lidt en sport for os at se, hvor godt vi kan gøre det. Og så lige gøre det lidt bedre ved næste hold. Ordene kommer fra Henrik Berg, der sammen med svogeren Kristian Berg står for den daglige drift af Stærsminde, som ligger lidt uden for Stubbekøbing på Falster. Siden 2017 har de været med i Produktionskoncept Slagtesvin. Det går blandt andet ud på at overvåge produktionen tæt ved hjælp af automatiske vejninger i enkelte stier.
Stærsminde har i mange år været forsøgsværter for Seges Svineproduktion. Det har gjort, at de hele tiden har været et stykke fremme i udviklingen. Og deres slagtesvin har da også, før de kom med i Produktionskoncept Slagtesvin, haft en høj tilvækst. Alligevel har de – ved at følge produktionen tæt – formået at justere og optimere, så de i dag tjener 13 kroner mere pr. slagtesvin, end før de kom med. 

Overvågning af produktionen

- De har vist, at selvom man er blandt de bedste, kan man altid lige gøre det en tand bedre ved konstant at holde øje med sin produktion, siger Joachim Glerup Andersen, som er projektleder på Produktionskoncept Slagtesvin, i en pressemeddelelse fra Landbrug & Fødevarer Svineproduktion.
Produktionskoncept Slagtesvin består af tre dele: Overvågning. En liste med krav og tiltag i produktionen. Og databaseret rådgivning.
Overvågningen via vægte skal kombineres med besøg af en af de fem svinerådgivere, som dækker hele Danmark. Det koster noget at starte op i form af indkøb af udstyr og rådgivning, men ifølge sektordirektøren i Seges Svineproduktion, Christian Fink Hansen, viser erfaringerne, at det godt kan betale sig:
- Effekten er blandt andet et sænket foderforbrug og en øget tilvækst. Vores pilotbesætninger har - i samarbejde med deres rådgivere og dyrlæger - formået at hæve indtjeningen pr. slagtesvin med 23 kroner i gennemsnit, siger Christian Fink Hansen.

Holder fokus

Henrik Berg har passet grise i over 20 år. Og for ham har det været en øjenåbner at være med i Produktionskoncept Slagtesvin. For eksempel stod fodringsanlægget af en aften, hvorfor de missede to fodringer. Førhen havde han ikke tænkt over, at det ville have de helt store konsekvenser, men fordi grisene hele tiden bliver vejet og tilvæksten fulgt så tæt, som den gør, fik han syn for sagen.
- Ved at misse to fodringer kunne vi se, at der gik hele fem dage, før vi igen var på rette spor med tilvæksten. Det havde vi ikke tænkt over tidligere. Så det har virkelig gjort, at vi har fokus på, at alle grise får præcis det antal fodringer, de skal have, fortæller Henrik Berg.