Svinenoteringen rammer nyt højdepunkt

Den danske notering på svinekød stiger i den kommende uge endnu en gang med 20 øre, og når dermed 12,80 kroner. Det er det højeste niveau siden 2001, og den danske notering er dermed højere end den tilsvarende i Tyskland.

Det europæiske marked for fersk grisekød trækkes stille og roligt med op af de globale prisstigninger på grisekød. Derfor når den danske notering på grisekød i næste uge det højeste niveau siden 2001.

- De asiatiske indkøbere sidder helt fremme på stolene lige nu for at sikre sig råvarer til fejringen af det kinesiske nytår i slutningen af januar. Samtidig tager den europæiske produktion af julevarer til, og det løfter langsomt priserne på vores ferske afsætning, siger Lars Albertsen, der er global salgsdirektør i Danish Crown.

Det er fortsat salget af forender, bove og brystflæsk, der trækker priserne. Priserne på kamme og skinker løftes af efterspørgslen på julevarer, og den store efterspørgsel fra Asien holder markedet for nakker på et usædvanligt højt niveau for årstiden.

- Det ser rigtigt godt ud i øjeblikket. Personligt havde jeg faktisk troet, at vi havde nået de nuværende prisniveauer hen over sommeren, men det forhindrede sommerens dyk i eksporten til Kina.

- Til gengæld er der ikke noget, der tyder på, at vi vil se nogen større nedgang i afskibningerne i de kommende måneder, så umiddelbart vurderet er det nuværende prisopsving stærkere funderet, end det vi så i foråret, siger Lars Albertsen.

Højere end Tyskland

Den seneste udvikling i noteringspriserne har konsolideret den udvikling, som priserne har været inde i i løbet af 2019, og særligt de sidste par måneder har udviklingen haft fart på i opadgående retning.

Alene i de sidste ti uger er noteringen gået fra 11,20 til 12,80 kroner, og det har været medvirkende til, at den danske notering nu ligger over den vigtige tyske notering.

Blandt de største svineproducerende lande i EU er det nu kun Spanien og Frankrig, der ligger højere end den danske, og udviklingen har gjort, at den traditionelle nedgang i noteringen, der typisk har været forbundet med efteråret, helt er udeblevet.

hka

Læs også