bannerPos

Transportsyge er ikke kun for polte der transporteres

- Det er lidt en misforståelse, at det kun er de polte, der flyttes med lastbil, der skal vaccineres, siger svinerådgiver Tom Madsen, SvineXperten.
06-11-2019 16:43
Transportsyge er ikke kun for polte der transporteres

Mange besætninger, der selv opformerer deres polte, bør vaccinere grisene mod transportsyge. Også selvom poltene slet ikke transporteres med lastbil eller vogn.

Det siger svinerådgiver Tom Madsen, SvineXperten, der tit ser, at polte, der flyttes fra et staldafsnit til et andet, får transportsyge og dermed stive og ømme ben.

- Det er lidt en misforståelse, at det kun er de polte, der flyttes med lastbil, der skal vaccineres, siger rådgiveren.

Faktisk oplever han problemer med transportsyge hos to tredjedele af de besætninger, der opformerer egne polte.

Bedre at forebygge end at helbrede

Hvis uheldet er ude og en flok polte får transportsyge, kan svineproducenten give dem smertestillende og antibiotika.

Det kan få grisene på højkant igen, men skaden er sket, vurderer Tom Madsen.

- Har du først fået det knæk, så bliver de ved med at have benproblemer, siger han.

Han oplever, at konsekvenserne af transportsyge varierer meget. Nogle polte når aldrig at blive en so i besætningen, og det er de færreste, der når længere end til 2. læg grise, inden de må slagtes på grund af dårlige ben.

- En vaccine koster 24 kroner pr. polt, og kan det få soen til at holde bare til fire læg, som er gennemsnittet for en dansk so, så er det en god forsikring, siger han.

Transportsyge

  • Transportsyge er også kendt under navnet Glässers syndrom
  • Bakterie-infektion
  • Symptomerne er ophør med at æde, høj feber, ømbenede/halte, hoste/vejtrækningsproblemer, skrig, hjernesymptomer
  • Kan forebygges med vaccine

Kilde: SvineXperten

Udeluk andre årsager

Det er ikke alle besætninger med egen opformering, der skal vaccinere, understreger rådgiveren.

- Det gælder selvfølgelig kun der, hvor transportsyge er et problem, siger han.

Blodprøver kan afsløre, om poltene har haft transportsyge, der er dog mange andre forhold, der kan give grisene dårlige ben. Det kan være glatte gulve, hvor grisene skrider ud, eller det kan være uro og slagsmål i flokkene.

- De forhold kan man starte med at bringe i orden, siger rådgiveren.

cab

Dan Duck venter med millionretssag

Onsdag fik Dan Ducks direktør Hardy Eskildsen foretræde for folketingets Miljø- og Fødevareudvalg. Her skulle han redegøre for det særdeles kritisable forløb, som Fødevarestyrelsen kastede ham ud i med en fejlbehæftet kontrolrapport, der kostede kæmpe dele af julesalget.

Arla-mælk uden genmodificeret foder

Øget efterspørgsel i Europa og optimeret logistik er baggrunden for, at Arla fra 1. april 2021 beder alle sine danske konventionelle landmænd om at skifte til foder, der ikke er genmodificeret.

Coop vil fremme grøn omstilling blandt fødevareproducenter

Coop har lanceret et nyt initiativ, Coop Klimafunding. Det skal understøtte den grønne omstilling blandt danske fødevareproducenter og skabe nye muligheder for finansiering af grønne tiltag i samarbejde med forbrugerne.

Coop vil fremme den grønne omstilling blandt danske fødevareproducenter

Nu lancerer Coop et nyt initiativ, Coop Klimafunding, der skal understøtte den grønne omstilling blandt danske fødevareproducenter og skabe nye muligheder for finansiering af grønne tiltag i samarbejde med forbrugerne. Ansøg allerede nu om at blive en del af Coop Klimafunding.

Det tegner til at gødningsprisen skal op i 2020

Prisen for kvælstof har fundet sig et nyt lavpunkt og er så småt begyndt at stige igen. Med en oliepris der ligeledes peger op og med kornpriser der også går i vejret, så tyder det på at prisen for gødning skal stige i resten af 2020.

Miljøministeren stopper jagt på fire truede fuglearter

Miljøminister Lea Wermelin vil sætte en stopper for jagt på fire fuglearter i Danmark, hvoraf tre arter er truede globalt, og en art er i tilbagegang i Danmark. Et enigt vildtforvaltningsråd står bag ministerens beslutning.

Landbrugskommissær afkræves svar ovenpå opsigtsvækkende melding

En række danske EU-parlamentarikere og en flok af deres udenlandske kolleger kræver svar fra EU’s landbrugskommissær Janusz Wojciechowski omkring meningen for Twitter-opdatering, hvor dansk svineproduktion bliver problematiseret.

Jerseymælk fra stald til forbruger

Lapp Valley Farm nær byen New Holland i Pennsylvania, USA, sælger is i lange baner fra sine 80 jerseykøer til kunder fra nær og fjern, fordi de selv laver 16 slags meget velsmagende is og giver kunderne en god oplevelse.

Udsigt til en lavere ukrainsk hvedeproduktion i 2020

I Central og Vesteuropa kan vi allerede nu konstatere, at hvedehøsten i 2020 umuligt kan nå op på de produktionstal, der gjorde sig gældende i 2019. Østpå i Ukraine tegner det heller ikke for godt for hvedehøsten i 2020.
Side 1 af 1774 (35468 artikler)Prev1234567177217731774Next