Usædvanligt team viderefører svineproduktionen

DTL-direktør og to unge, lokale svineproducenter har købt besætningen på 750 søer og lejer staldene på Liselund og Grangården.

Direktør for handelsvirksomheden DTL i Padborg, Thorsten Kammer Simonsen, står sammen med de to lokale svineproducenter bag Brokær Svineproduktion ApS.

Ligesom ejeren Lars Peter Degns baggrund er usædvanlig, så er det også en usædvanlig konstellation, som nu fører svineproduktionen på Liselund ved Ørbæk videre: En direktør for et svineeksportselskab i Padborg, en lokal svineproducent og en kun 20-årig nyuddannet HHX-student som driftsleder.

Sammen har de tre, Thorsten Kammer Simonsen, Flemming Broholm Hansen og Stefan Kærgaard, stiftet selskabet Brokær Svineproduktion ApS, der med virkning fra 1. april har lejet staldanlæggene på Liselund og nabogården Grangården med overtagelse af hele besætningen på 750 søer og den igangværende produktion.

- Grundet omstændighederne var der meget kort betænkningstid, og med kontakten til direktøren for DTL fik vi hurtigt den finansielle side af vores projekt på plads. Selv har jeg en tilsvarende besætning hjemme i Rønninge, kun seks kilometer herfra, og ligeledes på flere gårde, så derfor vidste jeg nogenlunde, hvilken opgave vi gik ind til. Samtidig var jeg mere end tryg ved at give Stefan driftsledelsen herovre, trods hans unge alder og uden landbrugsuddannelse på sit cv, siger svineproducent Flemming Broholm Hansen (37), der med et fingerknips fik fordoblet svineproduktionen.

- Vi lærte hinanden at kende gennem en fælles bekendt, som desværre døde sidste år. Sideløbende med gymnasiet har Stefan arbejdet hos mig med alle forefaldende opgaver, og med hans evner og gå-på-mod er det oplagt at give ham ansvaret herovre - sammen med de trofaste rumænske medarbejdere, som har været på Liselund i flere år og derfor kender bedriften ud og ind.

 

Brokær Svineproduktion ApS

De tre indehavere, som sammen har købt sobesætningen og lejet staldene på Liselund og Grangården i Villumstrup mellem Herrested og Ørbæk:

Thorsten Kammer Simonsen (40)

Ejer af handelsselskabet DTL, som omsætter smågrise til udlandet. Desuden driver han selskabet Quality Pigs A/S med produktion af smågrise og slagtesvin

Flemming Broholm Hansen (37)

Svineproducent med besætning på 750 søer med salg af smågrise samt kommende polteproduktion. Produktionen foregår på tre ejendomme i Rønninge, Ågården, hvor han og familien bor, samt Oldermandsgården og Lundsgård

Stefan Kærgaard (20)

HHX-uddannelse på Tietgenskolen, har sideløbende arbejdet de seneste fire år hos Flemming Broholm Hansen. Bor i Ferritslev, og købte sidste år Langagergård i Sdr. Nærå af sin nu afdøde nabo. Stuehuset er han i gang med at indrette med to lejligheder

 

Ilddåb som driftsleder

Flemming Broholm Hansen og Stefan Kærgaard har begge en mindre andel i det nye selskab, men nævner, at planen på sigt er en mulig overtagelse. Eller ved et kollaps i branchen at slagte besætningen og komme ud af lejeaftalen, som ikke har en mangeårig bindingsperiode.

- Det er positivt, siger de samstemmende og understreger, at der fra dag ét har været arbejdet meget systematisk for at få styr på den store opgave.

- Jeg har den fulde fokus på den daglige drift, og er aflønnet på timebasis, mens Flemming står for den strategiske og overordnede plan for bedriften, fortæller 20-årige Stefan Kærgaard, som dermed har fået sin ilddåb som driftsleder for staldanlæggene, henholdsvis den ældre stald med 750 søer på Grangården og stalden på Liselund med plads til 3.500 grise fra 7-30 kg.

Hele produktionen på omkring 24.000 smågrise sendes via DTL til en aftager ved Bremen i Tyskland.

Rumænske krav

Samstemmende roser de to unge svineproducenter både de gode dyr og de dygtige medarbejdere, som de har overtaget.

- Rumænerne er fra samme familie, og de stiller krav til os. Det er rigtigt vigtigt, og derfor har vi først fokus på det menneskelige i vores projekt, mere end dyrene og teknikken, understreger Flemming Broholm Hansen, der med det nye tiltag ser oplagte synergier i forhold til hans egen bedrift, hvor han er på vej med en polteproduktion.

Blandt andet overføres erfaringer på foderområdet til Liselund-bedriften, idet smågrise her nu vil få blandet melfoder fra CR-Foderservice.

Lærerigt hver eneste dag

- Der er naturligvis rigtig meget at lære, blandt andet på fodersiden, erkender Stefan Kærgaard, der straks har kastet sig over forbedringer i sostalden, både indenfor og med en plads til nye fodersiloerne uden for stalden.

- Hele påsken gik med at vaske stalde, så vi sover godt om natten. Både efter de lange dage men også med en god mavefornemmelse, siger den unge driftsleder, der hylder princippet »learning by doing«.

- Egentlig drømte jeg om at blive bygningskonstruktør, og derfor er dette meget tiltalende. Det er enormt lærerigt hver eneste dag og nærmest som at være sin egen projektleder. Derfor er jeg beæret over Flemmings fulde tillid til mig, understreger Stefan Kærgaard, der siden han var 16, har hjulpet til på Ågården i Rønninge, og på Flemming Broholm Hansens opfordring efter sin studentertid var på et landbrugsophold i Canada for at køre med store maskiner, som han udtrykker det.

Købte nabogård som 19-årig

Faktisk købte han sidste år Langagergård i Sdr. Nærå med det store herskabelige stuehus og fire hektar jord til af sin nabo og gode ven, nu afdøde Niels Andersen.

Så også her har Stefan Kærgaard et stort projekt kørende, i første gang med en totalrenovering til to lejligheder, den ene til udlejning, og den anden til ham selv på et tidspunkt.

Til gengæld har den unge driftsleder lige været rundt for at sige de græsarealer op, hvor han sidste år hentede 500 minibigballer, der blev afsat som wrappede.

- Det får jeg trods alt ikke tid til i år.

 

Læs også