Esben Lunde vil have fælles EU-plan mod afrikansk svinepest

Afrikansk svinepest truer flere europæiske landes svineeksport. Derfor vil miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) have EU til at styrke den fælles indsats mod sygdommen.

Der skal indsættes en international ekspertgruppe til at udarbejde en plan for, hvordan man kan udryde afrikansk svinepest i alle EU-lande. Det foreslår miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) i dag på et møde med hans EU-ministerkolleger.

- Vi ser fortsat nye tilfælde af afrikansk svinepest i EU. EU er nødt til at reagere nu. Afrikansk svinepest er et fælles problem, som risikerer at ramme mange EU-landes svineeksport. Derfor bør vi i EU udarbejde en plan for, hvordan vi vil bekæmpe afrikansk svinepest på europæisk jord, siger Esben Lunde Larsen.
 
Udover de tiltag, som den danske regering har aftalt med Dansk Folkeparti om et vildthegn og forebyggende tiltag i forbindelse med svinetransporter, foreslår Lunde Larsen, at der skal sættes midler af til at forske i den farlige sygdom, samt, at EU's landbrugspolitik skal rustes bedre til at kunne håndtere dyre- og plantesygdomsudbrud.
 
- Jeg vil ikke løbe nogen risiko – og det bør EU heller ikke gøre. Hvis vi får afrikansk svinepest i Danmark, vil al eksport til lande uden for EU lukke. Derfor har regeringen og Dansk Folkeparti indgået en aftale for at forhindre, at afrikansk svinepest kommer til Danmark. Men den nationale indsats kan ikke stå alene. Der er behov for at intensivere og igangsætte fælles europæiske initiativer til at udrydde sygdommen, siger Esben Lunde Larsen. 
 
Danmark er ikke det eneste EU-land, der har taget skridt mod bekæmpelse af afrikansk svinepest. I Tjekkiet er der allerede blevet sat vildthegn op, mens den polske regering har vedtaget et lignende hegn ved grænsen til Rusland.
 

Læs også