Danmark har haft en handlingsplan for svin og grisekød siden 1995, og helt fra begyndelsen har der været krav om særslagtning af grise fra niveau 3-besætninger, som er de besætninger med den højeste forekomst af salmonella. Det oplyser Svineproduktion.dk.

Gennem alle årene er der samlet utrolige mængder af data. Beregninger udført på disse mange data har vist, at det kun er en beskeden del (tre procent) af slagteriernes input af salmonella, der håndteres ved særslagtning. Det er derfor besluttet, at det vil være rimeligt at ophøre med at særslagte grise fra niveau 3 besætninger.

Da 97 procent af al salmonella, der tilføres slagterierne, kommer ind med grise fra niveau 1- og niveau 2-besætninger, kører slagterierne allerede i dag med konstant størst muligt fokus på slagtehygiejnen. Det vurderes derfor, at denne hygiejnebarriere vil være solid nok til at håndtere et ophør af særslagtning af niveau 3-grise.

Skærpede tiltag og uændrede fradrag

Fra 1. januar 2021 er der således ingen forskel på håndteringen af slagtesvin, uanset om de kommer fra en niveau 1-, en niveau 2-, eller en niveau 3-besætning. Når særslagtning ophører, indføres i stedet en række skærpede tiltag på slagterierne.

Ifølge meddelelsen på Svineproduktion.dk fortsætter salmonellafradraget for niveau 2 og 3 besætninger uændret for at sikre, at der fortsat arbejdes på, at forekomsten i besætningerne ikke stiger.

Desuden oplyses det, at der fastholdes særlig slagtning for grise fra besætninger, der er sat under offentligt tilsyn på grund af salmonellose. Disse besætninger sættes i niveau 3, og grisene skal slagtes med skærpet hygiejne. Dette svarer til kravene fra den tidligere særslagtning.

Nye foranstaltninger

Ifølge Svineproduktion.dk er det aftalt, at når kravet om særslagtning ophæves, så skal der være andre foranstaltninger, som mere intensivt overvåger forekomsten af salmonella på slagtekroppene på slagterierne.

Handlingsplanen har et mål, der siger, at der maximalt på være 1 procent positive slagtekroppe om året på landsplan, og dette mål skal holdes.

Der er derfor aftalt to skærpelser af overvågningerne af salmonella på slagtekroppene på slagterierne.

cab

Svin