Tilbud om gratis PRRS-sekventering

Sekventering er et vigtigt redskab, når eventuel spredning af PRRS skal vurderes. Det tilbydes nu gratis i visse situationer.

Når det skal vurderes, hvordan PRRS spredes, er sekventering et vigtigt redskab. I forbindelse med udbrud af PRRS på en ornestation i 2019 sikrede sekventering, at man fik et overblik over, hvilke besætninger der var smittet med PRRS via sæden.

- Sekventering sikrede os, at vi kunne afkræfte mistanken om Horsens PRRSV, da yderligere én ornestation blev smittet med PRRS sidste år. Det er vigtigt at kunne skelne mellem de forskellige typer, da det giver os et billede af eventuel spredning af smitte, siger chefforsker og specialdyrlæge Charlotte Sonne Kristensen fra Seges Svineproduktion til Svineproduktion.dk.

Men Horsens-varianten findes stadigvæk, og der er derfor fortsat behov for at arbejde målrettet med smittebeskyttelse i den enkelte besætning.

- I sidste uge påviste vi »Horsens-varianten« i en besætning, der for nylig var smittet med PRRSV, og som oplevede forhøjet dødelighed blandt pattegrisene. Sekvensdata viser, at varianten allerede nu har ændret sig en del siden sommer 2019. Det er endnu ikke klart, hvilken betydning dette har, men det understreger, at det er nødvendigt at følge udviklingen, siger Charlotte Sonne Kristensen i en meddelelse.

Gratis tilbud

For fortsat at kunne følge udviklingen i de PRRS-varianter, der er i Danmark, er det vigtigt, at prøver fra PRRS-positive besætninger bliver sekventeret. Derfor tilbydes der nu gratis sekventering af PRRS 1-positive prøver fra cirka 20 besætninger.

På Svineproduktion.dk opfordres producenter derfor til at forhøre sig hos deres dyrlæge, hvis de vurderer, at tilbuddet kunne være rettet mod dem. I så fald kan dyrlægen kontakte chefforsker og specialdyrlæge Charlotte Sonne Kristensen. Så kan en gratis sekventering af PRRSV i besætningen måske blive en mulighed.

cab

Læs også

Poltefodring sker ofte ud fra »det muliges kunst«
Øget kapacitet skubber kvoterne på slagtesvin ud
En GPS på transportvognen er et Danish-krav
Slagteriet kæmper med mængden af udsatte grise
Bøgildgård kan fejre 40 år som afprøvningsstation
Mælkeanlæg fungerer som regel godt