Hold styr på vådfodersuppen i den kolde tid

Hvad sker der egentlig i vådfodertanken, når temperaturen her i vinterperioden er lav? Det sætter Søren Thomsen fra Nutrimin blandt andet fokus på i det seneste Nutrimin Ugenyt.

- Fermenteringsprocessens hastighed falder i takt med lavere temperatur, og dannelsen af mælkesyre reduceres, lyder det blandt andet fra Søren Thomsen, der er salgskonsulent hos Nutrimin, i Nutrimin Ugenyt. Arkivfotos
- Fermenteringsprocessens hastighed falder i takt med lavere temperatur, og dannelsen af mælkesyre reduceres, lyder det blandt andet fra Søren Thomsen, der er salgskonsulent hos Nutrimin, i Nutrimin Ugenyt. Arkivfotos

- Når vi taler om vådfoder, er det typisk tabet af de frie aminosyrer, fejlgæring grundet forurening eller helt overordnet opretholdelse af »den sunde vådfodersuppe«, samtalen med kunderne handler om.

Det fortæller Søren Thomsen, der er salgskonsulent hos Nutrimin i det seneste Nutrimin Ugenyt, og her forklarer han også nærmere, hvad der egentlig sker i vådfodertanken, når temperaturen her i vinterperioden er lav.

Hold fermenteringen i ro

- Fermenteringsprocessens hastighed falder i takt med lavere temperatur, og dannelsen af mælkesyre reduceres. Ved etablering af nyt foder sænkes pH langsommere i vinterhalvåret end i sommerhalvåret, hvilket muliggør en øget vækst af skadelige bakterier, som for eksempel E. coli og salmonella i vådfoderet.

- Vi kan opleve, at vådfoderet fermenterer i en uheldig retning med for eksempel pludselig tarmblødning og endetarmsudfald eller blot uforklarlige dødsfald til følge, forklarer han i nyhedsbrevet.

Ser vi derimod på tabet af de frie aminosyrer lysin, methionin og treonin, er status ifølge Søren Thomsen mere positiv, da specielt lysin, der er den mest flygtige, i langt højere udstrækning forbliver i foderet, når fermenteringen er lav.

Og han forklarer videre, at samme tendens ses med methionin og treonin.

- Holdes fermenteringen i ro, opnås stort set fuld plade i spillet om aminosyrerne.

Kend din suppe

Ifølge Søren Thomsen, er tilsætning af syre til den koldere vådfodersuppe i vinterhalvåret derfor ikke nødvendig for at hindre flugten af aminosyrer. I det mindste ikke på samme niveau, som det ses om sommeren. Alligevel påpeger han, at det er en fordel at tilsætte syren, da sænkning af pH således sker hurtigt, og betingelserne for opformering af E. coli og salmonella minimeres.

- Vigtigst er det at kende sin suppe og specielt at følge pH i suppen. Her er anbefalingen en pH mellem 4,5 og 5.

- Ved en pH-værdi over 5 i vådfoderet er der risiko for vækst af skadelige bakterier som coliforme bakterier og salmonella. 0,2 procent myresyre tilsat vådfoderet hæmmer de skadelige bakterier men ikke mælkesyrebakterierne, forklarer Søren Thomsen nærmere.

Rengøringsrutiner og måling af pH

Ifølge salgskonsulenten er opskriften på en god suppe, gode rengøringsrutiner og måling af pH.

- Gode sunde råvarer er altid et godt udgangspunkt for et godt vådfoder. Dette sammen med tilsat syre og gennemtænkte rengøringsrutiner mindsker risikoen for fejlfermenteringer.

- Så husk at måle pH i suppen. Allerhelst rutinemæssigt hver uge. Så fanger vi fejlfermenteringer, før det bliver et problem, lyder det blandt andet fra Søren Thomsen i Nutrimin Ugenyt.

Læs mere om hygiejne i vådfoder i den vådfodermanual der kan findes via nutrimin.dk.

cab

 

Læs også

Poltefodring sker ofte ud fra »det muliges kunst«
Øget kapacitet skubber kvoterne på slagtesvin ud
En GPS på transportvognen er et Danish-krav
Slagteriet kæmper med mængden af udsatte grise
Bøgildgård kan fejre 40 år som afprøvningsstation
Mælkeanlæg fungerer som regel godt