bannerPos

Dyrlæge: Blærebetændelse er et overset problem

Hvis man ønsker at tjekke, om der er blærebetændelse ved søerne i en besætning, er det forholdsvis let at lave en visuel vurdering af urinen. Arkivfoto
31-07-2020 12:28

Ifølge en svinedyrlæge kan blærebetændelse være medvirkende årsag til flere problemer i soholdet. God vandtilførsel er det bedste forebyggende tiltag.

- Blærebetændelse ved søer. - Det er nok noget, I har hørt om før, men jeg mener, at det er et overset problem.

Ordene kommer fra svinedyrlæge Sanne C. Leth, der på Porcus’ hjemmeside opfordrer til, at man drøfter med sin dyrlæge, om blærebetændelse kan være en medvirkende årsag, hvis man kan nikke ja til et eller flere af følgende problemer:

Hvis der i besætningen er søer med manglende appetit, søer med flåd, søer der urinerer oftere end normalt (selvom det kan være svært at holde styr på). Hvis man observerer søer med blod eller pus i urinen, hvis der ses pludselige dødsfald ved søerne eller hvis der er problemer med for højt et niveau af dødfødte grise.

Bakterier og væskemangel

- Årsagen til blærebetændelse er oftest E. coli, som er en almindelig tarmbakterie, men når den bevæger sig op i blæren, giver den hurtigt problemer. Dette kan ske, hvis soen ligger i et beskidt miljø og ikke får optaget nok væske. I sådanne tilfælde kan bakterierne ikke blive skyllet ud igen, som de vil blive, hvis vandoptaget er korrekt, forklarer Sanne C. Leth.

Hun forklarer nærmere, at det er forholdsvist let at lave en visuel vurdering af urinen, hvis man ønsker at tjekke, om der er blærebetændelse ved søerne i en besætning.

Hvis det derefter ikke kan afvises, at søerne har blærebetændelse, så laves der en dyrkning på urinen.  

- Forebyggende tiltag handler i bund og grund om at sikre sig, at der er en god vandtilførsel til søerne, så alle har rig mulighed for at optage væske nok, påpeger Sanne C. Leth.

cab

Fortsat uændret svinenotering

Danish Crown fastholder en svinenotering på 10,50 kroner i næste uge. Friland sænker økotillægget med 75 øre. Udsigt til flere udsatte svin.

Hvedeudbytte på godt ti tons i det midtjyske

På Gesinggaard nær Herskind vest for Aarhus regner de med, at høsten er i hus fredag aften og efterafgrøderne sået i løbet af weekenden. - Vi er godt med, lyder det med tilfredshed fra landmand Steen Nørgård, der midt i tilfredsheden gerne slår et slag for, at reglerne om slåning af brak ændres.

Fodringsdag holder fagfolk opdateret om de seneste fodringstendenser

Magneter, mineraler, »klima-midlet« 3NOP og non-GM-afgrøder er blandt emnerne på Fodringsdag 2020, der afvikles 9. september i Herning.

Dobbelt så meget nedbør i Midt- og Vestjylland som på Vestsjælland i vækstsæsonen

Store regionale forskelle på vejret i vækstsæsonen vil præge årets høstudbytter, vurderer Danish Agro på baggrund af data fra over 1.000 vejrstationer. De midtjyske landmænds marker har haft lavest temperatur og færrest solskinstimer.

Väderstad flytter til Fyn

Maskinproducent flytter fra Sjælland til Fyn i denne måned.

Udenlandske ansatte får lettere adgang til coronatests

Det er nu muligt for indrejsende arbejdskraft uden bopæl i Danmark at blive testet for Covid-19, selvom de ikke har symptomer.

Foderstyrke og fokus på rygspæktykkelse ved løbning

Polte skal ved løbning være 230 til 240 dage gamle, de skal veje 145 til 160 kg og have 14 til 15 mm rygspæktykkelse. Endelig skal de løbes i anden brunst, anbefaler Nutrimin.
Side 1 af 1895 (37893 artikler)Prev1234567189318941895Next