Nyt foderprogram til smågrise

En ny spiller på specialfodermarkedet, Primary Diets, har ambition om at gøre sig til en af de primære samarbejdspartnere for svineproducenter i Danmark.

Effektiviteten i smågriseproduktionen er stagneret med et effektivitetstal, der har flyttet sig marginalt over de sidste år på trods af genetisk fremgang, forbedrede staldsystemer samt højere dyrevelfærd og pasning.

Den stagnering vil en ny spiller på markedet inden for specialfoder til smågrise afhjælpe gennem videngenerering og -deling samt udvikling af sunde og ambitiøse produkter, der skal løfte smågriseproduktionen i Danmark. Foderkonceptet hedder Primary Diets og hører under specialfodervirksomheden AB Neo. Salgskonsulenter går i tæt samarbejde med griseproducenter for at sætte fokus på stalden og levere løsninger, der matcher den enkelte produktions behov.

- Vi vil gerne kombinere samspillet mellem foder af høj kvalitet med management og sundhed i stalden. Man kan sige, at vi arbejder lidt ud fra, at »one size fits nobody«. Det handler om at se behovet hos den enkelte. Vi har derfor en ambition om at blive en stærk samarbejdspartner for griseproducenter, der gerne vil løfte deres produktion til et højere niveau. Vi er og skal være ambitiøse på landmandens vegne, og vi vil skabe resultater, så man kan udnytte en større del af det genetiske potentiale i produktionen, fortæller Jørn Munch Madsen, Senior Technical Manager i AB Neo i en meddelelse.

Fra fødsel til tre uger efter fravænning

Primary Diets fokuserer primært på at udvikle og arbejde med produkter, der kan bidrage til at levere en kvalitetsgris 2-3 uger efter fravænning. Løsningerne inkluderer blandt andet mælkeanlægget Pump’n’Grow, mælkeerstatningen DanMilk, proteinkilderne Cellpro og AlphaSoy, samt nyudviklede fuldfoderblandinger til smågriseproduktionen.

- Vi har et program af fuldfoder og koncentrater, der dækker fra fødsel til tre uger efter fravænning. Vi har sørget for at skabe en rød tråd i vores produkter, så genkendeligheden bidrager til succesen i stalden. Alt fra vores mælkeanlæg og mælkepulver til vores smågrisefoder og koncentrater der indeholder en høj andel af mælkebaserede råvarer, er ensartet, har en god smag, og er letfordøjelige. Vi forventer ikke, at vores produkter kan løse alle udfordringer i produktionen, men vi stræber efter at udvikle hver enkelt bedrift mod en højtydende produktion og en forbedret økonomi, siger Jørn Munch Madsen.

Videns- og dokumenterbare løsninger

Primary Diets er baseret på et europæisk samarbejde under AB Neo, der er en europæisk fusion med blandt andet den danske specialfoderproducent, Agilia og fodervirksomheder i Polen, England og Spanien. Samarbejdet bygger på videndeling og samarbejde for at levere specialiserede ernæringsløsninger til de helt unge og umodne grise.

- I tråd med at vi vil levere vidensbaserede løsninger til svineproduktionen, vil vi også sikre en høj omstilling og udviklingshastighed i vores produkter og service. Som en del af et større europæisk samarbejde har vi mulighed for at benytte interne ressourcer og eksterne universiteter til at udvikle og analysere vores løsninger. Det sikrer, at kunder hos Primary Diets altid benytter løsninger, der indeholder den nyeste viden som kan sikre potentialet i besætningen, fortæller Jørn Munch Madsen.

Primary Diets har derfor adgang til et nyt testcenter, AB Neo kalder for »Center of Excellence«, hvor der fokuseres forsøg med blandinger og produkter. Alene på smågriseområdet, forventer man at kunne lave op til 35 forsøg årligt, hvor man blandt andet vil teste zinkfri fodring og løsninger der ikke kræver receptpligtig medicin.

cab

 

 

Læs mere om Fodring af grise

Foder er ikke bare foder - det er en hel videnskab. Bliv inspireret af branchens førende og få viden om den nyeste forskning inden for fodring af grise.

Læs mere her

Læs også