Pattegrisedødelighed som fokusområde

Dyrlægerne hos Ø-Vet sætter med projektet »MAX 10%« fokus på pattegrisedødelighed og tilbyder et individuelt forløb samt benchmarking.

- Pattegrisedødeligheden er etisk, velfærdsmæssigt og ikke mindst økonomisk set en faktor, som fortsat skal være i fokus. Med den korrekte indsats og de rette fokusområder kan det lade sig gøre at holde den under 10 procent.

Det oplyser Ø-Vet i deres seneste nyhedsbrev.

Årsag og strategi

Årsagerne til dødelighed kan variere ganske meget fra besætning til besætning, og et godt sted at starte er typisk grundige obduktioner, som kan afsløre de bagvedliggende dødsårsager og problemer.

- Når vi ved, hvorfor grisene dør, kan vi lægge strategien for nedbringelsen af dødeligheden. Strategien indebærer ofte ekstra arbejde, vedholdenhed, smårenoveringer og korrektioner. Resultaterne kommer med varierende hastighed, og det kan være, vi skal vidt omkring for at knække koden, men med vedholdenhed og løbende fokus kan det lykkes, lyder det i nyhedsbrevet.

Hvis man ønsker at deltage i projektet Max 10%, får man særskilte Max 10%-besøg af en dyrlæge, der normalt ikke kommer i besætningen.

- Det er nemlig ofte en fordel, at besætningen ses med nye øjne, og at dyrlægen udelukkende har fokus på pattegrisedødeligheden. Det er meget individuelt, hvordan forløbet sammensættes, og derfor er det også forskelligt, hvor lang tid det strækker sig over, forklarer dyrlægerne i meddelelsen.

Benchmarking  

Som et led i Max 10% har Ø-Vet desuden udviklet et benchmarking-system for de besætninger, der deltager.

- Dødeligheden opgøres i procenter uge for uge, og data er anonymiserede, så kun du ved, hvilken besætning, der er din, forklarer dyrlægerne.

De påpeger, at benchmarking kan være en stor motivationsfaktor for at holde fokus på arbejdet, hvilket netop er én af kerneområderne i projektet – løbende fokus og vedholdenhed.

cab

Læs også