- Markedet i Europa er stigende, så det er en sjov rejse og være med på, pointerer bestyrelsesformand i quinoa-gruppen, Lars Hvidtfeldt.
På Lolland-Falster har en gruppe på 18 landmænd dannet Danish Quinoa Group.
Ønsket er, at man med lokal quinoa-dyrkning vil bidrage til, at danskernes middagstallerkener bliver mere mangfoldig med en spændende fødevare.
- Vi tror på, at quinoa vil spille en større rolle i vores daglige kost, lyder det fra initiativtagerne.
De peger på, at quinoa allerede anvendes bredt til morgenmad, brød, grød og plantebaserede produkter og som supplement i salatskålen.
- I alle brancher må man følge med tiden og imødekomme forbrugernes efterspørgsel. Det gælder naturligvis også for os indenfor landbruget. Quinoa er en ny afgrøde, som vi gerne vil udvikle i Danmark.
- Markedet i Europa er stigende, så det er en sjov rejse og være med på, pointerer bestyrelsesformand i quinoa-gruppen, Lars Hvidtfeldt, på gruppens hjemmeside.
Relateret til spinat
Ifølge Danish Quinoa Group dyrkes quinoa som en kornafgrøde.
- Det er et pseudo-cereal, ikke et græs, i modsætning til hvede og ris, pointeres det.
Planten er botanisk relateret til spinat. Og i modsætning til kornafgrøder indeholder den ikke gluten.
Erfarne frøavlere
Danish Quinoa Group pointerer, at man på Lolland-Falster er kendt for både landbrug og for områdets gode jord, passende mængder vand og rigeligt med sol.
- Vi har derfor gode betingelser for dyrkning af quinoa. Vores 18 dygtige landmænd dyrker planten med passion, da det er en følsom frøafgrøde. Der skal lægges meget tid og dedikation i dyrkningen, pointeres det.
De 18 landmænd i gruppen er både konventionelle og økologiske landmænd og har alle flere års erfaring inden for frøavl.
Kaldes superfood
Quinoa har et proteinindhold på 13-22 procent og et fiberindhold på 10-16 procent
Afgrøden har en høj ernæringsværdi, da den indeholder en række essentielle proteiner og aminosyrer, som mennesket har brug for
Quinoa har et fedtindhold på omkring 5 procent, som indeholder den sunde omega 3 alfalinolen fedtsyre, der er vigtig i et menneskets ernæring. Quinoa har også et højt jernindhold
Afgrøden har gennem de sidste 6.000 år været dyrket i Andesbjergenes højlandsområder i op til omkring 4.000 meter over havet
Kilde: Danish Quinoa Group