18 landmænd står bag Danish Quinoa Group

- Markedet i Europa er stigende, så det er en sjov rejse og være med på, pointerer bestyrelsesformand i quinoa-gruppen, Lars Hvidtfeldt.

På Lolland-Falster har en gruppe på 18 landmænd dannet Danish Quinoa Group.

Ønsket er, at man med lokal quinoa-dyrkning vil bidrage til, at danskernes middagstallerkener bliver mere mangfoldig med en spændende fødevare.

- Vi tror på, at quinoa vil spille en større rolle i vores daglige kost, lyder det fra initiativtagerne.

De peger på, at quinoa allerede anvendes bredt til morgenmad, brød, grød og plantebaserede produkter og som supplement i salatskålen.

- I alle brancher må man følge med tiden og imødekomme forbrugernes efterspørgsel. Det gælder naturligvis også for os indenfor landbruget. Quinoa er en ny afgrøde, som vi gerne vil udvikle i Danmark.

- Markedet i Europa er stigende, så det er en sjov rejse og være med på, pointerer bestyrelsesformand i quinoa-gruppen, Lars Hvidtfeldt, på gruppens hjemmeside.

Relateret til spinat

Ifølge Danish Quinoa Group dyrkes quinoa som en kornafgrøde.

- Det er et pseudo-cereal, ikke et græs, i modsætning til hvede og ris, pointeres det.

Planten er botanisk relateret til spinat. Og i modsætning til kornafgrøder indeholder den ikke gluten.

Erfarne frøavlere

Danish Quinoa Group pointerer, at man på Lolland-Falster er kendt for både landbrug og for områdets gode jord, passende mængder vand og rigeligt med sol.

- Vi har derfor gode betingelser for dyrkning af quinoa. Vores 18 dygtige landmænd dyrker planten med passion, da det er en følsom frøafgrøde. Der skal lægges meget tid og dedikation i dyrkningen, pointeres det.

De 18 landmænd i gruppen er både konventionelle og økologiske landmænd og har alle flere års erfaring inden for frøavl.  

 

Kaldes superfood

Quinoa har et proteinindhold på 13-22 procent og et fiberindhold på 10-16 procent

Afgrøden har en høj ernæringsværdi, da den indeholder en række essentielle proteiner og aminosyrer, som mennesket har brug for

Quinoa har et fedtindhold på omkring 5 procent, som indeholder den sunde omega 3 alfalinolen fedtsyre, der er vigtig i et menneskets ernæring. Quinoa har også et højt jernindhold

Afgrøden har gennem de sidste 6.000 år været dyrket i Andesbjergenes højlandsområder i op til omkring 4.000 meter over havet

Kilde: Danish Quinoa Group

Læs også