Skal du handle maskiner – så er det nu

Udenlandske maskinhandlere forsøger at købe nye maskiner i Danmark. Markedet er så presset, at de ikke kan skaffe maskinerne på hjemmemarkederne. Brugte traktorer og høstmaskiner er der også stor efterspørgsel efter fra både ind- og udland, lyder det fra den jyske maskinspecialist Traktor Høst.

Vent ikke – bestil nu.

Så kort og kontant er rådet til de landmænd, maskinstationer og entreprenører, som overvejer at handle maskiner.

- Aktuelt har vi maskiner til vores kunder. Men markedet er presset, fordi fabrikkerne er booket helt op. Samtidig er fabrikkernes underleverandører stærkt pressede. Og nogle komponenter er der lange leveringstider på.

- Derfor er vore helt klare råd, at man ikke skal vente med at bestille. Man skal bestille nu, hvis man skal have en ny maskine til den kommende sæson, forklarer Stig Risdahl Knudsen, der er markedschef hos Traktor Høst, med afdelinger i Hinnerup, Hvam, Kolding og Brønderslev.

Mejetærskeren skal handles inden jul

Markedschefen forklarer, at man normalt gerne vil have 75 procent af alle bestillinger på nye mejetærskere før jul. I år skal man helst op på 95 procent. Ellers risikerer man at løbe ind i udfordringer på leverancer inden høst.

- Markedet er under pres. Og vi får mange henvendelser fra udenlandske maskinforretninger, der for eksempel gerne vil købe vores nye mejetærskere. Det skyldes, at de ikke kan skaffe nok nye mejetærskere i deres egne lande.

- Vi siger selvfølgelig nej tak til henvendelserne, fordi vi først og fremmest servicerer vores hjemlige kunder, fastslår Stig Risdahl Knudsen.

Udlandet rykker

Han tilføjer, at man er begyndt at se prisstigninger på en række nye maskiner.

Det skyldes stigende råvarepriser på f.eks. stål, jern, plastik og gummi. Og markedschefens vurdering er, at prisstigningerne også vil sætte sig i brugtmarkedet.

- Det har vi ikke oplevet endnu. Men med en stigende omsætning - også på brugtmarkedet - vil det være naturligt, at det kommer til at ske, pointerer Stig Risdahl Knudsen.

Traktor Høst har da også på det seneste oplevet stigende interesse for brugte maskiner – også fra udlandet.

- Vi har solgt brugte finsnittere og mejetærskere til Kina. Det har vi ikke prøvet før. Vi har solgt græsudstyr til Grækenland, og jeg sidder lige og handler brugte snittere til Norge, fortæller markedschefen.

Kornvogne længe undervejs

Vender man igen blikket mod hjemmemarkedet for nye maskiner, så er markedet på både traktorer og mejetærskere under pres. Så overvejer man at investere i nyt grej, er rådet klokkeklart:

- Sid ikke på hænderne, siger Stig Risdahl Knudsen.

Han tilføjer, at hvis man skal bruge en ny marksprøjte eller gødningsspreder, så er markedet virkelig stærkt presset. Her kan leverancerne for nogle modeller ligge langt ind i 2022.

- Realiteterne er, at maskinmarkedet er presset. Og vi har desværre eksempler på, at vi har kornvogne, som helst skulle have været taget i brug i høst, som endnu ikke har kunnet leveres. Det giver udfordringer, når ordrebøgerne på fabrikkerne er helt fulde, og underleverandørerne ikke altid kan levere. Det smitter alt sammen af på markedet for både nye og brugte landbrugsmaskiner, og derfor skal man altså ikke gå og vente, slutter Stig Risdahl Knudsen.

Traktor Høst sælger blandt andet landbrugsmaskiner fra Claas, Samson, Bredal, Amazone, Kverneland, Bednar og Lemken.

Læs også