En teknologisk vækstrejse: Asa-Lift præsenterer fremtidens kålhøster

Produktionen af kål er stigende i Danmark, men kan være en mandskabsmæssig udfordring. Den udfordring tager danske Asa-Lift op med den nye MC-1020 DF-kålhøster.

Grønsagsmarkedet får brug for specialmaskiner flere år frem, og det skaber et behov for at kunne modelarisere fra og til specialmaskiner og mere almindelige, siger Joas Lyng, direktør hos Asa-Lift. Foto: Henning K. Andersen

Interessen for at dyrke kål er stigende i Danmark. Tal fra Landbrugsstyrelsen har vist, at det areal, der bliver dyrket kål på, har været stigende de seneste seks år, og sidste år blev der dyrket kål på knapt 2.000 hektar. Dermed er kålarealet i Danmark steget med 25 procent i den periode.

Der er stor geografisk variation, og steder som Viborg og Randers kommuner er blandt de kommuner, hvor der bliver dyrket mest kål i Danmark. I 2021 blev der etableret kål på 269 hektar i Viborg, hvilket var mest i hele Danmark, mens der var 114 hektar kålmarker i Randers kommune.

Men det kan være omkostningstungt at få høsthjælpere til kål. Derfor tilbyder Asa-Lift nu med den nye kålhøstmaskine MC-1020DF en løsning til mekaniseret høst af kål, der kan lagres.

Takket være optagningsenheden, der er meget tæt på jorden, og det produktskånsomme transportbånd føres den høstede kål ned i kassen med kun et meget lille faldtrin. Takket være de meget små mekaniske belastninger kan lagertider på op til et halvt år realiseres.

Men selv om der er grøde i den nye maskine, står udviklingen på ingen måde stille, fortæller direktør hos Asa-Lift, Joas Lyng. For målet hos den danske maskinproducent er at sende forskellige typer af selvkørende grønsagshøstere på markedet. Spørgsmålet er bare, hvornår de kan ses i marken.

- Det kommer selvfølgelig an på, hvilken grad af teknologi, vi snakker om. Der er jo blevet talt om de fem generationer af maskiner, hvor vi nu er ved generation to, og de er jo i marken. Men der står selvfølgelig folk og laver positive select, og vælger de gode ting til, siger Joas Lyng og fortsætter:

- Men det, vi kan med generation to, er at den selv kan finde rundt i marken, den kan selv justere hastighed, dybde, alt efter hvor meget der kommer op på båndet. Og det er ligesom det første step, siger Joas Lyng.

Maskinen finder selv rundt

Maskinen kan selv navigere langs rækkerne.

- Det lyder måske simpelt, men det har meget at gøre med, hvor meget jord, der kommer op, hvilken hastighed, man kører med og så videre. så det ikke kører fast, siger Joas Lyng.

Han vil ikke spå om, hvornår den sidste generation af kålhøsterne er klar til salg. Men det ligger flere år ude i fremtiden.

- Der er utrolig mange detaljer, der skal spille. Bare på den nuværende maskine er der optisk teknologi, hvor der sidder kamera ovenpå og fotograferer den mængde jord, der kommer op. Men i forhold til generation fem kan den måske ligge 10 år ude i fremtiden, siger han.

Han har stået i spidsen for Asa-Lift de seneste halvandet år, og her har der været fokus på to ting: integration mellem Asa-Lift og Grimme, samt modelariseringen af designs hos den danske maskinproducent.

- Nogle af maskinerne, vi laver, ligner en gammel Lego Technics-maskine. Og det er faktisk tankegangen bag. Vi vil lave legoklodser, altså moduler ud af vores maskiner, så vi stadig er i stand til at bygge specialmaskiner ud af nogle standardkomponenter, siger Joas Lyng og fortsætter:

- Grønsagsmarkedet kommer til at få brug for specialmaskiner i mange år frem og hvis det skal være konkurrencedygtigt, er man nødt til at modelarisere, standardisere de legoklodser og kunne sætte dem sammen på nye måder i fremtiden, siger han.

- Grønsagsmarkedet kommer til at få brug for specialmaskiner i mange år frem og hvis det skal være konkurrencedygtigt, er man nødt til at modelarisere, standardisere de legoklodser og kunne sætte dem sammen på nye måder i fremtiden.

Joas Lyng, direktør hos Asa-Lift

 

Læs også