Tagdug har givet lys og luft hos økologisk mælkeproducent

Uniqcover har specialiseret sig inden for UC21-coatede tagduge. Tagdugene bruges blandt andet i kvægstalde – som eksempelvis hos en økologisk mælkeproducent med over 10 års erfaring med det lette staldtag.

Uniqcover-tagdug på Esben Møller Xus kvægstalde. Foto: Uniqcover

En effektiv, billig og energibesparende løsning på et staldtag.

Sådan beskriver Esben Møller Xu, økologisk mælkeproducent i Sydvestjylland, tagtypen på sine kvægstalde, der er lette, hvide tagduge.

Tagdugene er udviklet og produceres og sælges af virksomheden Uniqcover, der opfører haller med tagløsningen, herunder kvægstalde, såvel som andre staldtyper, landbrugs- og fritidsbygninger samt industri.

Esben Møller Xu driver sammen med sin kone, Chao Møller Xu, gården Rudholm, hvor de har knapt 300 køer og godt 400 hektar med planteavl, der primært bliver brugt som foder til dyrene.

Og det var i forbindelse med en udvidelse af gården i 2012, at Esben Møller Xu blev opmærksom på de specielle tagduge.

- Jeg havde set tagdækningen på to stalde ved Sdr. Felding og var ude at se nærmere på dem, og jeg vidste med det samme, at det var sådan nogle vi skulle have, da vi skulle bygge i 2012.

Lys, luft og varme

Samme løsning blev brugt igen i 2021, da der igen skulle bygges nye stalde.

- Vi har været rigtig glade for løsningen. Tagdugene har gjort det lyst i stalden, og vi har kun behøvet at montere halvt så meget lys i stalden, forklarer han og fremhæver også tagdugens evne til temperaturregulering i forhold til et eternittag. Det har givet et markant lavere energiforbrug.

- Vi er økologer, og vores køer kommer ud om sommeren og kommer ind om natten, forklarer Esben Møller Xu.

Og her er tagdugsstalden også en fordel, da den med den naturlige luftgennemstrømning kan afstemme temperaturen. For skulle temperaturen blive høj udenfor, kan køerne bare gå ind i stalden og blive afkølet lidt.

Men hvad med holdbarhed, rengøring og vibrationer og eventuel støj fra et tag, der er en tagdug?

Ikke noget problem, hvis man spørger Esben Møller Xu.

- Vi har ikke oplevet noget støj eller vibrationer. Taget er hvidt udenpå, og regnen sørger for at holde det rent. Indenfor kan det blive lidt grønt i hjørnerne, men det er let at rengøre, siger mælkeproducenten, der også fremhæver ventilationen i taget.

- Topventilationen er integreret og ser pænt ud. Det fungerer som taget godt, og det hele har holdt godt.

Flere fordele

Der er, ifølge Uniqcover, flere fordele ved at vælge en tekstildug som tagdækning over stalden – og for den sags skyld sportsanlæg og andet, hvor lys, et godt indeklima og en behagelig temperatur spiller en vigtig rolle.

80-85 procent af dagslyset, mindre energiforbrug og et billigere tag i forhold til et almindeligt og isoleret tag, er blandt de andre ting, der fremhæves.

Det er ikke kun dagslys, der sikres i kvægstalden med en UC21-tagdug. Hos Uniqcover fremhæver man også den naturlige luft og en staldtemperatur, der især om sommeren påvirkes i positiv retning for kvæget.

Læs også