bannerPos

De danske svineproducenter samles til årets største møde

Svineproducenterne afholder årsmøde på tirsdag (billedet) i MCH Herning Kongrescenter, inden svinekongressen går i gang over frokost og varer til næste dag. Sidste år var der over 2.000 deltagere. Arkivfoto: Ditte Birkebæk Jensen

AF: MORTEN IPSEN

REDAKTIONSCHEF
19-10-2019 07:00
Tirsdag og onsdag i næste uge mødes svineproducenter fra hele landet for at debattere, netværke og tanke ny viden i Herning.

Sidste år mødte 2.216 op til to dage med svinekongres i MCH Herning Kongrescenter for at høste viden, netværke og debattere branchens fremtid med kollegerne. 

I år lægger Landbrug & Fødevarer og Seges Svineproduktion sig endnu engang i selen for at arrangere årets største, faglige begivenhed i branchen, når eksperter, rådgivere, landmænd, m.v., holder 71 inspirerende foredrag i centerets sale, ofte med spændende debatter bagefter.

Kongressen starter tirsdag kl. 13.30, men allerede kl. 9 om formiddagen begynder Landbrug & Fødevarer Svineproduktions årsmøde, hvor formanden Erik Larsen og sektordirektør i Seges Svineproduktion, Christian Fink Hansen, aflægger beretning om den danske svinesektors mål, resultater og udfordringer.

Beretningerne afføder som regel en del debat i den store kongressal. Når deltagernes talestrøm begynder at ebbe ud, går cheføkonom i Landbrug & Fødevarer, Frank Øland, på scenen og fortæller om den økonomiske udvikling i svinebranchen og udsigterne for produktionen.

Visioner

Derefter er der årsmødefrokost, og derefter begynder selve kongressen som nævnt. Foredragene spænder fra at være dybt faglige om pattegrisegriseoverlevelse, avl & reproduktion, m.v., til et politisk debatmøde med fødevareministeren Mogens Jensen (S).

Deltagerne vil også kunne blive klogere på ledelse, forretningsførelse, klima, zinkudfasning i foderet og dyrevelfærd. Derudover bliver der holdt en række foredrag under emnet »Flere slagtesvin« og »Omverdenen«, m.v.

Tirsdag aften lægger kongrescenteret rammer til en treretters festmiddag med efterfølgende stand up-show og fest. I år bliver det Lasse Rimmer, der kommer og giver den gas med sin skarpe humor.

Efter maden skruer DJ Hartmann op for festen, der fortsætter til ud på de små timer for de allermest ihærdige deltagere.

Du kan læse mere på www.svinekongres.dk, hvor du også vil kunne finde programmet for årsmødet og svinekongressen. Det er også her, tilmeldingen foregår.

Kongressen slutter onsdag kl. 15.45.

mip

Mød ministeren

Mogens Jensen (S), den nye fødevareminister, har sagt ja til at møde svineproducenterne på førstedagen af kongressen i Herning.

Kl. 13.30 går Mogens Jensen på scenen og forklarer sine visioner og fokusområder for fødevarebranchen, primærlandbruget og svineproduktionen i Danmark i særdeleshed.

Udover at blive klogere på regeringens politik er der mulighed for at debattere med og stille spørgsmål til ministeren, lyder det i programmet for kongressen, som kan downloades på www.svinekongres.dk.

 

Program for svinekongressen

Tirsdag

 • 9.00-9.30: Kaffe og rundstykker
 • 9.30-12.15: Årsmøde
 • 12.15-13.30: Årsmødefrokost
 • 13.30 Kongressen begynder
 • 19.15: Festmiddag

Onsdag

 • 9.00-11.50: Kongres
 • 11.50-12.55: Frokost
 • 12.55-15.45: Kongres

 

Varme emner i svineproduktionen lige nu

Her er nogle af de emner, som svineproducenterne formentlig vil debattere til årsmødet og under kongressen på tirsdag og onsdag:

 • ​PRRS i sæd fra Hatting Agro
 • Brexit
 • Afrikansk Svinepest
 • Dansk svineavl er splittet op
 • Transportegnethed
 • Halebid
 • Kontrol af dyrevelfærd
 • Demonstrationer mod svineproduktion
 • Konkurrenceevne
 • Stigende sodødelighed
 • Udfasning af zink i foder
 • Kastration og lokalbedøvelse
 • Utilfredse naboer til svineejendomme

 

Gyllevogne på kundepræmisser

Siden premieren for to år siden i Hannover har Gøma-fabrikken i Viborg solgt 70 gyllevogne.

Reserver din vårsæd nu

Til de planlagte vårsædsmarker, er der udsæd nok til rådighed, men der forventes at blive et stort træk på de bedste sorter. Anbefalingen fra Agri Nord lyder derfor, at man snarest reserverer den mængde, man forventer at skulle bruge.

Har du et tilbagebetalings-krav?

De landmænd, som måtte have handlet fast ejendom i perioden 2015-2018, hvis betalingsrettigheder er blevet nedskrevet, kan overveje, om der er mulighed for at rejse et krav mod sælger af ejendommen.

Dansk Hereford-avler har succes i Storbritannien

Den mest prestigefyldte titel, som en Hereford-avler kan opnå i Storbritannien, »Sire of the Year« - Årets Tyr - blev for anden gang i The Hereford Cattle Societys historie tildelt en dansk-avlet tyr.

Dansk landbrug har viljen og evnerne til at løse klima-opgaven

Grønt flybrændstof og stop for metan-udledning fra køer er et par af de store CO2-håndtag, som fødevaresektoren kommer til at dreje på, vurderer Hans Roust Thysen, miljøchef hos Seges. Over to dage deltog han i en klimadebat på Agritechnica.

Svineproducenter blev budt velkommen med boblevand

Svineproducenter blev budt velkommen med boblevand

Bestil kun majsfrø der er koldtestet

For at sikre optimale betingelser for god fremspiring, skal der kun anvendes majsfrø, der er koldtestet, ligesom plantetallet skal afpasses efter majsens anvendelse, forholdene for majsdyrkning og sortens tidlighed.

El-traktoren til gårdbrug er lige om hjørnet

Omkring halvdelen af landbrugsopgaverne vil kunne løses med el-traktorer. Alene med nutidens teknologi. Det vurderer amerikansk Danfoss-ingeniør på baggrund af studier. Han tror, elektrificering vil revolutionere traktorbranchen.

Fagfolk går sammen om kvægfaglig dag

Hedegaard, Agri Nord og KvægXperten har slået deres kompetencer sammen og holder Fagdag Kvæg for mælke- og kalveproducenter i Himmerlandsområdet.
Side 1 af 1695 (33894 artikler)Prev1234567169316941695Next