bannerPos

De danske svineproducenter samles til årets største møde

Svineproducenterne afholder årsmøde på tirsdag (billedet) i MCH Herning Kongrescenter, inden svinekongressen går i gang over frokost og varer til næste dag. Sidste år var der over 2.000 deltagere. Arkivfoto: Ditte Birkebæk Jensen

AF: MORTEN IPSEN

REDAKTIONSCHEF
19-10-2019 07:00
Tirsdag og onsdag i næste uge mødes svineproducenter fra hele landet for at debattere, netværke og tanke ny viden i Herning.

Sidste år mødte 2.216 op til to dage med svinekongres i MCH Herning Kongrescenter for at høste viden, netværke og debattere branchens fremtid med kollegerne. 

I år lægger Landbrug & Fødevarer og Seges Svineproduktion sig endnu engang i selen for at arrangere årets største, faglige begivenhed i branchen, når eksperter, rådgivere, landmænd, m.v., holder 71 inspirerende foredrag i centerets sale, ofte med spændende debatter bagefter.

Kongressen starter tirsdag kl. 13.30, men allerede kl. 9 om formiddagen begynder Landbrug & Fødevarer Svineproduktions årsmøde, hvor formanden Erik Larsen og sektordirektør i Seges Svineproduktion, Christian Fink Hansen, aflægger beretning om den danske svinesektors mål, resultater og udfordringer.

Beretningerne afføder som regel en del debat i den store kongressal. Når deltagernes talestrøm begynder at ebbe ud, går cheføkonom i Landbrug & Fødevarer, Frank Øland, på scenen og fortæller om den økonomiske udvikling i svinebranchen og udsigterne for produktionen.

Visioner

Derefter er der årsmødefrokost, og derefter begynder selve kongressen som nævnt. Foredragene spænder fra at være dybt faglige om pattegrisegriseoverlevelse, avl & reproduktion, m.v., til et politisk debatmøde med fødevareministeren Mogens Jensen (S).

Deltagerne vil også kunne blive klogere på ledelse, forretningsførelse, klima, zinkudfasning i foderet og dyrevelfærd. Derudover bliver der holdt en række foredrag under emnet »Flere slagtesvin« og »Omverdenen«, m.v.

Tirsdag aften lægger kongrescenteret rammer til en treretters festmiddag med efterfølgende stand up-show og fest. I år bliver det Lasse Rimmer, der kommer og giver den gas med sin skarpe humor.

Efter maden skruer DJ Hartmann op for festen, der fortsætter til ud på de små timer for de allermest ihærdige deltagere.

Du kan læse mere på www.svinekongres.dk, hvor du også vil kunne finde programmet for årsmødet og svinekongressen. Det er også her, tilmeldingen foregår.

Kongressen slutter onsdag kl. 15.45.

mip

Mød ministeren

Mogens Jensen (S), den nye fødevareminister, har sagt ja til at møde svineproducenterne på førstedagen af kongressen i Herning.

Kl. 13.30 går Mogens Jensen på scenen og forklarer sine visioner og fokusområder for fødevarebranchen, primærlandbruget og svineproduktionen i Danmark i særdeleshed.

Udover at blive klogere på regeringens politik er der mulighed for at debattere med og stille spørgsmål til ministeren, lyder det i programmet for kongressen, som kan downloades på www.svinekongres.dk.

 

Program for svinekongressen

Tirsdag

 • 9.00-9.30: Kaffe og rundstykker
 • 9.30-12.15: Årsmøde
 • 12.15-13.30: Årsmødefrokost
 • 13.30 Kongressen begynder
 • 19.15: Festmiddag

Onsdag

 • 9.00-11.50: Kongres
 • 11.50-12.55: Frokost
 • 12.55-15.45: Kongres

 

Varme emner i svineproduktionen lige nu

Her er nogle af de emner, som svineproducenterne formentlig vil debattere til årsmødet og under kongressen på tirsdag og onsdag:

 • ​PRRS i sæd fra Hatting Agro
 • Brexit
 • Afrikansk Svinepest
 • Dansk svineavl er splittet op
 • Transportegnethed
 • Halebid
 • Kontrol af dyrevelfærd
 • Demonstrationer mod svineproduktion
 • Konkurrenceevne
 • Stigende sodødelighed
 • Udfasning af zink i foder
 • Kastration og lokalbedøvelse
 • Utilfredse naboer til svineejendomme

 

Ekstra penge sat af til at opspore jordforureninger, der truer vandmiljøet

- Vi har desværre mange tusinde jordforureninger spredt ud i hele Danmark, siger miljøminister Lea Wermelin (S), der nu sætter ind for at finde 50 til 100 af dem.

Lav hollandsk mælkepris kan ramme den danske

I den kommende periode er risiko for nedjusteringer af den danske mælkepris med 7-14 øre, vurderer AgroMarkets.

Visionært anlæg vil reducere landbrugets klimabelastning

Organic Fuel Technology arbejder på at have første produktionsanlæg, der kan omdanne blandt andet halm til gas, olie og biokul, hvor gødningsværdien er bevaret, klar i januar 2021.

Usikkerhed om 20 procent-regel ved generationsskifter

Hovedreglen om, at en ejendom kan handles i familien til den offentlige ejendomsværdi plus/minus 15 procent bliver den 1. juli til en 20 procent-regel. Men det er usikkert, om reglen overhovedet kan bruges ved generationsskifter, påpeger rådgivningsselskab.

Lantmännen præsenterer guldrandet kvartalsregnskab

Den svenske landbrugskoncern Lantmännen har sendt regnskabet for første kvartal af 2020 ud, og det har vist et overskud på 447 millioner svenske kroner.

NIR i bagagerummet giver skarpere beslutninger

Et transportabelt NIR-apparat giver kvægrådgiver Jesper Rask Pedersen svar på tørstof, protein og meget mere i græs, majs og foderblandinger nu og her.

Spædgrisediarré kan være en hård nød at knække

Der er ikke tale om en enkeltstående løsning til de besætninger, der oplever udfordringer med tidlig spædgrisediarré. Men svinedyrlæge Kjetil Johansen har positive erfaringer med at se nærmere på de vacciner, der anvendes i forebyggelsen.

- Regeringen er med det her i gang med at nedlægge dansk landbrug

Venstres Erling Bonnesen (V) fortæller, at det virker helt surrealistisk, at regeringen ser ud til at beslutte, at der med de næste vandområdeplaner skal køres med to forskellige målstreger. År 1900 står således til at blive droppet som referenceår for klorofyl, mens man holder fast i år 1900 som referenceår for ålegræs.
Side 1 af 1851 (37013 artikler)Prev1234567184918501851Next