Overlevelsesguide på tørreriet

Under hele tørringsprocessen skal tørreriet overvåges for at sikre, at nedtørringen skrider planmæssigt frem. Arkivfoto
Efterbehandling af frø, korn og raps er det sidste led i en lang række af arbejdsdage omkring dyrkningen og er for mange en besværlig fase, hvis ikke man har en gylden fremgangsmåde.
En forkert behandling kan i værste fald ødelægge avlen, hvilket gør efterbehandlingen til en af de vigtigste faser i processen.
Niels Bjerre fra Care4Farm deler derfor sin gyldne overlevelsesguide, som man kan bruge til sin egen avl. Niels Bjerre har som landmand i mange år draget sin erfaring og deraf startet sin egen virksomhed for netop at udvikle og skabe produkter inden for området lagerovervågning.
- Det er vigtigt, at man følger processen med et termometer. Under hele tørringsprocessen skal tørreriet overvåges for at sikre, at nedtørringen skrider planmæssigt frem.
- Afgrøden skal de to første faser tjekkes to gange om dagen, for at sikre at luften passerer igennem i hele lageret. Herudover er det vigtigt, at temperaturen kontrolleres dels for se den aktuelle temperatur, dels for at følge om udviklingen i temperaturen er på rette vej.
Fire punkter i processen
1) Beluft afgrøden i de første tre døgn efter høst.
2) Tørring til under lidt under standard for afgrøden.
3) Køl afgrøden ned til 3-5 grader hver gang udetemperaturen er mere end 4 grader under temperaturen i afgrøden.
4) Luk indsugningen i blæseren af.