bannerPos

Økologichef: Prisen på omlægningskornet kommer op igen

Økologikonsulent Thomas Vang Jørgensen, Agri Nord, vurderer prisfaldet på økologisk korn til at være et midlertidigt fænomen og er ikke så bekymret. Arkivfoto

Redaktionen

14-09-2019 10:28
Økologi er stadig populært og holder prisen. Prisfaldet på korn under omlægning til økologi er et bump på vejen. Det vurderer økologichef i Agri Nord, Thomas Vang Jørgensen.

Efterspørgslen efter økologisk korn har været en støt stigende kurve, og prisen holder sig i omegnen af 200 kroner for økobyg og -hvede.

Thomas Vang Jørgensen, økologichef i Agri Nord, tager derfor let på prisfaldet på korn, især rug, der er under omlægning til økologi.

- Det er et udsving på en kurve, der vokser, siger økologichefen.

Prisfaldet skyldes ikke manglende efterspørgsel. Det skyldes et overskud af importeret korn fra 2018, hvor grovvarefirmaerne frygtede, der ville blive kornmangel på grund af tørken i Danmark.

Samtidig er arealet med omlægningskorn steget markant i løbet af de seneste to år.

Bedre udsigter efterlyses

Prisfaldet gør naturligvis ondt på de nye økologer, der må sælge rug til priser, der er meget lavere end det, de forventede, dengang de begyndte omlægningen til økologi.

Forklaringen fra grovvareselskaberne er, at der ikke er lagerplads nok til omlægningskornet, og de derfor er nødt til at blande det sammen med det konventionelle korn – og dermed afregne det til konventionel pris.

Den forklaring undrer Thomas Vang Jørgensen, for han mener, man kan beregne mængden af korn, der kommer ind i høst.

Det skyldes, at der findes store mængder data omkring det økologiske areals størrelse, og hvor meget udsæd der er solgt med mere.

- Hvis de aktuelle udfordringer skyldes, at den viden ikke når ud til de rette i rette tid, burde branchen, landbrugsstyrelsen og rådgivningstjenesten overveje at gå sammen om at udarbejde en økologi-høstprognose for at undgå lignende situationer i fremtiden, siger økologichefen.

Økologien vokser

Alt taler for, at der fortsat vil være stor efterspørgsel på økologisk korn. Ikke mindst fordi forbrugeren til stadighed efterspørger økologiske produkter, men også fordi, Danmark har fået en S-regering, der sætter massivt ind overfor omstilling til økologi.

Regeringen har indgået aftale med SF, Radikale og Enhedslisten om at fordoble det økologiske areal, samt at fordoble både økologisk eksport og danskernes forbrug af økologi i 2030.

- Prisfaldet er derfor kun et midlertidigt fænomen, siger Thomas Vang Jørgensen.

Prisen på omlægningskorn nærmer sig prisen på konventionelt korn, men landmænd, der er på vej til at blive økologer, kan se frem til økoprisen.

- Prisfaldet nu er kun et bump på vejen mod højere økopriser, siger han.

Han minder desuden om, at kornpriserne generelt set altid er lavest i høstperioden.

- Det skal også tages med i betragtningen om prisfald på omlægningskorn, siger han.

hl

Debatten på svinekongressen er uskøn

Der er for meget negativitet i debatten på svinekongressen. Tag nu ja-hatten på, lød opfordringen fra svineproducenten Jonas Würtz under debatten.

Harsk kritik regnede over formand på grund af tabt millionretssag

Formand Erik Larsen for Seges Svineproduktion fik hårde ord med på vejen fra henholdsvis formanden og næstformanden fra Danske Svineproducenter. Blandt andet på grund af hele balladen om DanBred og Danish Genetics samt den tabte retssag mod Ulrik Lundgaard fra Solvang Svineavl, som blev tilkendt syv millioner kroner.

Henrik Biilmann ny direktør i VikingGenetics

Nordisk kvægavlsforening, VikingGenetics, har udnævnt den hidtidige direktør for Friland A/S, Henrik Biilman, som administrerende direktør fra 1. februar 2020.

33 blev tilbageholdt i protester mod naturgenopretningsprojekt

Søndag forsøgte demonstranter i Lille Vildmose at blokere for Aalborg Kommunes arbejde i forbindelse med et naturgenopretningsprojekt.

Dansk svineproduktion med i front på effektivitet

Danmark fravænner tre grise mere per årsso end nærmeste konkurrent. Samtidig har dansk svineproduktion EU’s laveste produktionsomkostninger pr. kilo svinekød, viser ny rapport.
Side 1 af 1667 (33322 artikler)Prev1234567166516661667Next