bannerPos

Økologichef: Prisen på omlægningskornet kommer op igen

Økologikonsulent Thomas Vang Jørgensen, Agri Nord, vurderer prisfaldet på økologisk korn til at være et midlertidigt fænomen og er ikke så bekymret. Arkivfoto
14-09-2019 10:28

Økologi er stadig populært og holder prisen. Prisfaldet på korn under omlægning til økologi er et bump på vejen. Det vurderer økologichef i Agri Nord, Thomas Vang Jørgensen.

Efterspørgslen efter økologisk korn har været en støt stigende kurve, og prisen holder sig i omegnen af 200 kroner for økobyg og -hvede.

Thomas Vang Jørgensen, økologichef i Agri Nord, tager derfor let på prisfaldet på korn, især rug, der er under omlægning til økologi.

- Det er et udsving på en kurve, der vokser, siger økologichefen.

Prisfaldet skyldes ikke manglende efterspørgsel. Det skyldes et overskud af importeret korn fra 2018, hvor grovvarefirmaerne frygtede, der ville blive kornmangel på grund af tørken i Danmark.

Samtidig er arealet med omlægningskorn steget markant i løbet af de seneste to år.

Bedre udsigter efterlyses

Prisfaldet gør naturligvis ondt på de nye økologer, der må sælge rug til priser, der er meget lavere end det, de forventede, dengang de begyndte omlægningen til økologi.

Forklaringen fra grovvareselskaberne er, at der ikke er lagerplads nok til omlægningskornet, og de derfor er nødt til at blande det sammen med det konventionelle korn – og dermed afregne det til konventionel pris.

Den forklaring undrer Thomas Vang Jørgensen, for han mener, man kan beregne mængden af korn, der kommer ind i høst.

Det skyldes, at der findes store mængder data omkring det økologiske areals størrelse, og hvor meget udsæd der er solgt med mere.

- Hvis de aktuelle udfordringer skyldes, at den viden ikke når ud til de rette i rette tid, burde branchen, landbrugsstyrelsen og rådgivningstjenesten overveje at gå sammen om at udarbejde en økologi-høstprognose for at undgå lignende situationer i fremtiden, siger økologichefen.

Økologien vokser

Alt taler for, at der fortsat vil være stor efterspørgsel på økologisk korn. Ikke mindst fordi forbrugeren til stadighed efterspørger økologiske produkter, men også fordi, Danmark har fået en S-regering, der sætter massivt ind overfor omstilling til økologi.

Regeringen har indgået aftale med SF, Radikale og Enhedslisten om at fordoble det økologiske areal, samt at fordoble både økologisk eksport og danskernes forbrug af økologi i 2030.

- Prisfaldet er derfor kun et midlertidigt fænomen, siger Thomas Vang Jørgensen.

Prisen på omlægningskorn nærmer sig prisen på konventionelt korn, men landmænd, der er på vej til at blive økologer, kan se frem til økoprisen.

- Prisfaldet nu er kun et bump på vejen mod højere økopriser, siger han.

Han minder desuden om, at kornpriserne generelt set altid er lavest i høstperioden.

- Det skal også tages med i betragtningen om prisfald på omlægningskorn, siger han.

hl

Behov for mere biogas

Der er positive takter i regeringens klimaudspil, men der er behov for en hurtigere og kraftigere udbygning af biogasproduktionen, mener Biogas Danmark.

Guld kan købes for dyrt

Husk på, at dem der ringer og forsøger at få jer til at investere er sælgere og ikke rådgivere, lyder det fra direktøren i Sagro, Finans og Formue, der advarer især svineproducenter mod at investere i luftige projekter for lånte penge.

Vil have stoppet udledning til Øresund permanent

I sidste øjeblik blev udledningen af 290.000 kubikmeter forurenende spildevand til Øresund udsat til efteråret. Udledningen bør dog stoppes permanent, lyder det fra både Danmarks Naturfredningsforening og Bæredygtigt Landbrug.

Nye klima-robuste hybridsorter

Et GUDP-projekt, Hybrimax, har som målsætning at fremavle nye hybridsorter i rug og roer, der forener høje udbytte med et lavt forbrug af pesticider.

Uændret Nord-West-notering

Nord-West-noteringen ligger på uændrede 54 euro, imens noteringen for otte kilo-grise ligeledes befinder sig på uændrede 35,5 euro.
Side 1 af 1846 (36908 artikler)Prev1234567184418451846Next