bannerPos

Er der fortsat penge at tjene i hegn og remisser?

I de fleste tilfælde bliver man som lodsejer betalt pr. rummeter. Ud fra betragtningen at prisen afhænger af mængde og diameter, kan man regne med en rummeter pris fra 0-40 kroner pr. rummeter.
21-09-2019 12:05
I hegn og remisser ser vi ofte et tab af deres funktionalitet, da mange tvivler på økonomien i flis og en stor skræk for at blive snydt økonomisk. I denne artikel vil vi beskrive, hvorfor det er vigtigt at pleje sine levende hegn og remisser, samt hvordan økonomien er i plejen.

Af Andreas B. Rasmussen, skovfoged hos EHJ-energi ApS

Vi planter hegn og remisser af flere gode grunde.

Den ene er, fordi vi ønsker at mindske vinden på marker, for ikke at risikere sandflugt (primært på de lette jorde). Den anden grund er, at vi som lodsejere ønsker os en bedre jagtværdi på vores ejendom.

Mange lodsejere glemmer dog at få plejet sine hegn og remisser, og hvorfor plejen er så vigtig, beskriver jeg herunder.

Hvorfor er plejen vigtig?

I remisser er det kun vildtet, man skal tænke på. Det er vigtigt, at plejen tilrettelægges således, at det tilgodeser vildtet bedst muligt.

Det er vigtigt, at man tynder kraftigt ud i remissen, så buskene danner tæt dække helt ned til jorden.

Herved undgås det, at vinden suser igennem remissen – dette er ikke optimalt, hvis man ønsker en højere vildtbestand på sin ejendom.

Hegn skal tyndes

Især i hegn skal man være meget opmærksom på udtynding. Det er vigtigt at have god plads til buskene helt ind i hegnet.

Ældre hegn har som oftest en stor andel af træer, hvilket er med til at skygge for buskene, når de skal gro. Her er det vigtigt at få fjernet mange af træerne.

Det er også vigtigt at notere sig, at hvis man beskærer sine hegn med hegnklipper, så er det endnu vigtigere, at hegnet bliver tyndet hårdt, da det så bliver inde i selve hegnet, at deres voksested skal være. 

Hvad er økonomien i hegn og remisser?

Der findes to former for indgreb i hegn og remisser. Afdrift og tynding. Afdrift betyder rydning af alle træer, og tynding betyder, at man fjerner træer indimellem for at give de andre træer, lys og plads til at gro godt videre.

Der vil altid være bedre økonomi i at rydde alle træer (afdrift) – men dette er sjældent noget man ønsker som ejer af et hegn eller en remisse, medmindre det er ved at gro helt ud af dens funktion.

Når man skal finde ud af, hvilken gevinst økonomisk, der er i at rydde eller tynde sit hegn eller remisse, skal man kigge på mængden af antal træer, der fjernes, og dens diameter.

Jo mindre diameteren og mængden er, desto mindre pris får man for sin flis.

Betalt pr. rummeter

I de fleste tilfælde bliver man som lodsejer betalt pr. rummeter. Ud fra betragtningen at prisen afhænger af mængde og diameter, kan man regne med en rummeter pris fra 0-40 kroner pr. rummeter.

Ved hvert flisprojekt udarbejdes der en særlig pris ud fra hegnet eller remissens stand.

Er du i tvivl omkring dit hegn eller remisses stand, er vi hos EHJ-energi klar med rådgivning. Vi plejer hegn, remisser samt skov i hele Jylland.

Nyt værktøj sikrer hurtig og effektiv rengøring af rullende mælkeautomat til kalve

En stor del af Calvex’ kunder gør et godt stykke arbejde omkring den daglige rengøring af deres Mælketaxa. Men der er også plads til forbedringer, lyder det fra firmaet, som nu gør rengøringen endnu nemmere i hverdagen.

Plus 15 procent efterafgrøder ødelægger mere, end det gavner

Foreningen for reduceret jordbearbejdning i Danmark har i årevis argumenteret for, at der er brug for langt større frihed til at sammensætte gode, effektive blandinger med indhold af bælgplanter – uden at blive hørt. Det fremmer ikke forståelsen for efterafgrøderne, siger formanden for FRDK’s fagudvalg.

Vi vil behandles ordentligt!

Efterafgrøderne forværrer klimakrisen – bak op om »Oprør fra landet«, anbefaler en af initiativtagerne, Peter Kiær.

Økologien fænger: - Sjovt med det gamle håndværk

Det gamle håndværk har været sjovt at vende tilbage til. Og ny teknologi lokker, siger Ulrik Olsen.

Økologitilskud og handelsstrategi reddede bundlinjen

Hvis Agrovest var fortsat med konventionel drift, havde økonomien været dårligere i både 2018 og 2019.

Økologisk omlægning var det bedste valg for bundlinjen

En driftsleders jobskifte gav anstødet til, at Agrovest droppede konventionelt landbrug. Omlægningen er gået godt, fortæller medejer af det økologiske planteavlsselskab, Ulrik Olsen.

Bøden for en udgået dunk i kemirummet er 8.000 kroner

Brug tid her i vinter på at gennemgå kemirum og kemilager. - Det kan være den bedste timeløn, du kan sikre dig, i forhold til risikoen for, at der i tilfælde af en kontrol bliver fundet ulovligt kemi, påpeger Agrovi.

Veterinær julesang møder kritik i landbruget

- Det er dårlig stil, lyder det fra Per Bardrum, direktør hos Danske Svineproducenter, om en julesang fra statslige veterinærfolk, der sang om skærpet kontrol og om at give transportører med logbogsændringer »det glatte lag«. Humor og satire er okay til en julefrokost, lyder det fra Fødevarestyrelsen.

DLG-messe med klima og vækst på dagsordenen

Ringsted Sport Center danner i begyndelsen af januar rammen om DLG VækstForum, der blandt andet har fokus på klima og bæredygtighed.

Skån klima og natur for politisk aktivisme

Skån klima og natur for politisk aktivisme
Side 1 af 1723 (34459 artikler)Prev1234567172117221723Next