bannerPos

Er der fortsat penge at tjene i hegn og remisser?

I de fleste tilfælde bliver man som lodsejer betalt pr. rummeter. Ud fra betragtningen at prisen afhænger af mængde og diameter, kan man regne med en rummeter pris fra 0-40 kroner pr. rummeter.
21-09-2019 12:05

I hegn og remisser ser vi ofte et tab af deres funktionalitet, da mange tvivler på økonomien i flis og en stor skræk for at blive snydt økonomisk. I denne artikel vil vi beskrive, hvorfor det er vigtigt at pleje sine levende hegn og remisser, samt hvordan økonomien er i plejen.

Af Andreas B. Rasmussen, skovfoged hos EHJ-energi ApS

Vi planter hegn og remisser af flere gode grunde.

Den ene er, fordi vi ønsker at mindske vinden på marker, for ikke at risikere sandflugt (primært på de lette jorde). Den anden grund er, at vi som lodsejere ønsker os en bedre jagtværdi på vores ejendom.

Mange lodsejere glemmer dog at få plejet sine hegn og remisser, og hvorfor plejen er så vigtig, beskriver jeg herunder.

Hvorfor er plejen vigtig?

I remisser er det kun vildtet, man skal tænke på. Det er vigtigt, at plejen tilrettelægges således, at det tilgodeser vildtet bedst muligt.

Det er vigtigt, at man tynder kraftigt ud i remissen, så buskene danner tæt dække helt ned til jorden.

Herved undgås det, at vinden suser igennem remissen – dette er ikke optimalt, hvis man ønsker en højere vildtbestand på sin ejendom.

Hegn skal tyndes

Især i hegn skal man være meget opmærksom på udtynding. Det er vigtigt at have god plads til buskene helt ind i hegnet.

Ældre hegn har som oftest en stor andel af træer, hvilket er med til at skygge for buskene, når de skal gro. Her er det vigtigt at få fjernet mange af træerne.

Det er også vigtigt at notere sig, at hvis man beskærer sine hegn med hegnklipper, så er det endnu vigtigere, at hegnet bliver tyndet hårdt, da det så bliver inde i selve hegnet, at deres voksested skal være. 

Hvad er økonomien i hegn og remisser?

Der findes to former for indgreb i hegn og remisser. Afdrift og tynding. Afdrift betyder rydning af alle træer, og tynding betyder, at man fjerner træer indimellem for at give de andre træer, lys og plads til at gro godt videre.

Der vil altid være bedre økonomi i at rydde alle træer (afdrift) – men dette er sjældent noget man ønsker som ejer af et hegn eller en remisse, medmindre det er ved at gro helt ud af dens funktion.

Når man skal finde ud af, hvilken gevinst økonomisk, der er i at rydde eller tynde sit hegn eller remisse, skal man kigge på mængden af antal træer, der fjernes, og dens diameter.

Jo mindre diameteren og mængden er, desto mindre pris får man for sin flis.

Betalt pr. rummeter

I de fleste tilfælde bliver man som lodsejer betalt pr. rummeter. Ud fra betragtningen at prisen afhænger af mængde og diameter, kan man regne med en rummeter pris fra 0-40 kroner pr. rummeter.

Ved hvert flisprojekt udarbejdes der en særlig pris ud fra hegnet eller remissens stand.

Er du i tvivl omkring dit hegn eller remisses stand, er vi hos EHJ-energi klar med rådgivning. Vi plejer hegn, remisser samt skov i hele Jylland.

Syngenta hjælper med at beslutte vækstregulering

Firmaet har udviklet et digitalt program, InSpire, der via få spørgsmål giver et bud på, om der bør vækstreguleres.

Aksløberlarver gør nu stor skade i vintersæd og frøgræs

Det milde vejr har medført, at larverne er mere aktive end normalt. Larverne er mindre udbredte i landet, men kan gøre stor skade, oplyser Ghita Cordsen Nielsen, Seges.

HVO-diesel på New Holland traktorer

Bæredygtighed, CO2-reduktion og generelt udledning af færre partikler er varme emner, og det gælder i den grad også i landbruget. New Holland lancerer nu CO2-venlig HVO-diesel på T7-traktorerne.

I år mangler rapsen allerede bor

- Den megen nedbør har nedvasket bor i jorden til under rodzonen og bor er afgørende for vinterrapsens strækning og blomsterdannelse, lød det på planteværnsmøde i mandags.

Den nye McCormick X7-traktor klar til levering

På den store engelske landbrugsudstilling Lamma Show i Birmingham i januar måned lancerede McCormick deres nye X7-traktorserie. Nu er maskinerne klar til levering i Danmark.

Sumas opsiger sin Deutz-Fahr forhandling

Karsten Nielsen, som ejer maskinforretningen Sumas lidt syd for Aalborg, har taget en dyb indånding og opsagt sin Deutz-Fahr forhandling. I stedet for har han indledt et samarbejde med Fendt-specialisten TBS Maskinpower, som lejer sig ind hos Sumas og starter afdelingen TBS-Suldrup.

Forlænger ansøgningsrunden for minivådområder

Ovenpå sagen om fejl i potentialekortet giver fødevareminister Mogens Jensen (S) nu landmænd og konsulenter ekstra tid til at finde ud af, hvor der kan placeres flere minivådområder rundt omkring i Danmark
Side 1 af 1782 (35634 artikler)Prev1234567178017811782Next