bannerPos

Begrænset sortsvalg i hestebønner og markært

Der er reelt kun to sorter af markært på markedet i år. Her topper sorten Mythic med forholdstal 101 i udbytte.
09-11-2019 11:42
Sortsvalget i hestebønner er begrænset til de få tilgængelige sorter i fremavl 2019. For markærter er der reelt to sorter på marked.

- I det forgangne år faldt arealet på landsplan med hestebønner med cirka en fjerdedel til omkring 16.400 hektar, mens udbytterne steg igen ovenpå et dårligt år i 2018. Tusindkornsvægten er ligeledes steget i 2019, fortæller Christian Lervad-Bach, planteavlskonsulent hos LMO.

Han vurderer, at hovedsorten for hestebønner endnu et år bliver Fuego bedømt ud fra fremavlsarealet.

Andre sorter i fremavl er Lynx, Boxer, Vertigo og Fanfare.

- Ud fra resultaterne fra 2019 er sorten Boxer ved at være fortid. Den ligger i 2019 cirka 4,8 hektokilo pr. hektar under målesorten i udbytte. Topscorerne i forsøgene 2019 er Lynx og Vertigo, som begge ligger med et udbytte lige under de 60 hektokilo pr. hektar, siger Christian Lervad-Bach.

Vælg efter udbytte og modningsdato

I hestebønner er der ifølge konsulenten ikke væsentlige forskelle på sygdomsmodtageligheden i de forskellige sorter.

- Derfor skal du vælge sort efter udbytteniveau samt modningsdato på sorten, lyder rådet.

- Vær samtidig opmærksom på, at tusindkornsvægten kan variere meget fra år til år. Det har stor indflydelse på udsædsmængden, siger Christian Lervad-Bach.     

Kun to sorter markært

For markært nævner han sorter som Ingrid og Mythic til modenhed.

- Markedet for markært er meget begrænset, men Ingrid og Mythic ligger i 2019 med forholdstal 99 og 101 i udbytte. Begge sorter er af den halvbladløse type, lyder det fra planteavlskonsulenten.

Den gammelkendte Javlo til helsæd vil ifølge Christian Lervad-Bach også være tilgængelig i 2019. Proteinprocenten ligger mellem 22 og 23 procent.

hl

Stolthed, klima og bæredygtighed i fokus på Fjerkræskongres 2020

Hvordan håndterer man i praksis bæredygtigheds- og klimadagsordnen som fjerkræproducent? Det bliver et af hovedpunkterne på årets fjerkrækongres, der snart finder sted.

Syv nye traktorer klar til levering

A.P. Andersen Maskinfirma I/S i Gjerndrup nær Brørup har travlt i denne uge med klargøringen af ikke mindre end syv nye traktorer, der skal klargøres til levering.

Stougaard stopper

Danske Halmleverandører skal have ny formand. Landmand Hans Stougaard fra Vestfyn stopper på generalforsamlingen til marts. Efter 23 år som drivkraften bag udbredelse af halm i blandt andet energisektoren.

Ukrudt i vintersæd –har du en plan?

Når temperaturen kommer lidt op, betaler det sig ifølge Agrovis planteteam at have en strategi klar.

Et helt nyt værktøj til overvågning af svinesundheden er klar

Svineproducenter har nu mulighed for at få mere end blot et øjebliksbillede af sundheden i besætningen. Med ny »SOS«-pakke fra DTU følges sygdomsdynamikken over tid, og kan sammen med dyrlægens observationer give et klart overblik over eventuelle udfordringer i besætningen.

3. generation af fuldfoderblander ruller ind på markedet

3. generation af fuldfoderblander ruller ind på markedet

Alternativ bekæmpelse af rapsjordlopper

Udfasningen af midler betyder, at der kan være ide i at tænke anderledes, når det gælder beskyttelse af vinterrapsen.

Efterlyser 10 frontløbere til jagten på nye alternativer til efterafgrøder

Landbrugsstyrelsen leder efter landmænd, der i to år skal skifte regler og datofrister om pligtige og husdyrefterafgrøderne ud med satellitbilleder af biomasse på marker.
Side 1 af 1772 (35427 artikler)Prev1234567177017711772Next