bannerPos

Begrænset sortsvalg i hestebønner og markært

Der er reelt kun to sorter af markært på markedet i år. Her topper sorten Mythic med forholdstal 101 i udbytte.
Sortsvalget i hestebønner er begrænset til de få tilgængelige sorter i fremavl 2019. For markærter er der reelt to sorter på marked.

- I det forgangne år faldt arealet på landsplan med hestebønner med cirka en fjerdedel til omkring 16.400 hektar, mens udbytterne steg igen ovenpå et dårligt år i 2018. Tusindkornsvægten er ligeledes steget i 2019, fortæller Christian Lervad-Bach, planteavlskonsulent hos LMO.

Han vurderer, at hovedsorten for hestebønner endnu et år bliver Fuego bedømt ud fra fremavlsarealet.

Andre sorter i fremavl er Lynx, Boxer, Vertigo og Fanfare.

- Ud fra resultaterne fra 2019 er sorten Boxer ved at være fortid. Den ligger i 2019 cirka 4,8 hektokilo pr. hektar under målesorten i udbytte. Topscorerne i forsøgene 2019 er Lynx og Vertigo, som begge ligger med et udbytte lige under de 60 hektokilo pr. hektar, siger Christian Lervad-Bach.

Vælg efter udbytte og modningsdato

I hestebønner er der ifølge konsulenten ikke væsentlige forskelle på sygdomsmodtageligheden i de forskellige sorter.

- Derfor skal du vælge sort efter udbytteniveau samt modningsdato på sorten, lyder rådet.

- Vær samtidig opmærksom på, at tusindkornsvægten kan variere meget fra år til år. Det har stor indflydelse på udsædsmængden, siger Christian Lervad-Bach.     

Kun to sorter markært

For markært nævner han sorter som Ingrid og Mythic til modenhed.

- Markedet for markært er meget begrænset, men Ingrid og Mythic ligger i 2019 med forholdstal 99 og 101 i udbytte. Begge sorter er af den halvbladløse type, lyder det fra planteavlskonsulenten.

Den gammelkendte Javlo til helsæd vil ifølge Christian Lervad-Bach også være tilgængelig i 2019. Proteinprocenten ligger mellem 22 og 23 procent.

hl

Gyllevogne på kundepræmisser

Siden premieren for to år siden i Hannover har Gøma-fabrikken i Viborg solgt 70 gyllevogne.

Reserver din vårsæd nu

Til de planlagte vårsædsmarker, er der udsæd nok til rådighed, men der forventes at blive et stort træk på de bedste sorter. Anbefalingen fra Agri Nord lyder derfor, at man snarest reserverer den mængde, man forventer at skulle bruge.

Har du et tilbagebetalings-krav?

De landmænd, som måtte have handlet fast ejendom i perioden 2015-2018, hvis betalingsrettigheder er blevet nedskrevet, kan overveje, om der er mulighed for at rejse et krav mod sælger af ejendommen.

Dansk Hereford-avler har succes i Storbritannien

Den mest prestigefyldte titel, som en Hereford-avler kan opnå i Storbritannien, »Sire of the Year« - Årets Tyr - blev for anden gang i The Hereford Cattle Societys historie tildelt en dansk-avlet tyr.

Dansk landbrug har viljen og evnerne til at løse klima-opgaven

Grønt flybrændstof og stop for metan-udledning fra køer er et par af de store CO2-håndtag, som fødevaresektoren kommer til at dreje på, vurderer Hans Roust Thysen, miljøchef hos Seges. Over to dage deltog han i en klimadebat på Agritechnica.

Svineproducenter blev budt velkommen med boblevand

Svineproducenter blev budt velkommen med boblevand

Bestil kun majsfrø der er koldtestet

For at sikre optimale betingelser for god fremspiring, skal der kun anvendes majsfrø, der er koldtestet, ligesom plantetallet skal afpasses efter majsens anvendelse, forholdene for majsdyrkning og sortens tidlighed.

El-traktoren til gårdbrug er lige om hjørnet

Omkring halvdelen af landbrugsopgaverne vil kunne løses med el-traktorer. Alene med nutidens teknologi. Det vurderer amerikansk Danfoss-ingeniør på baggrund af studier. Han tror, elektrificering vil revolutionere traktorbranchen.

Fagfolk går sammen om kvægfaglig dag

Hedegaard, Agri Nord og KvægXperten har slået deres kompetencer sammen og holder Fagdag Kvæg for mælke- og kalveproducenter i Himmerlandsområdet.
Side 1 af 1695 (33894 artikler)Prev1234567169316941695Next