bannerPos

Systematisk sundhedsovervågning vinder frem

Ved ophængning af reb samles spyt til analyse.

AF: JACOB LUND-LARSEN

CHEFREDAKTØR
26-06-2020 07:33
SOS er et nyt værktøj fra Center for Diagnostik DTU til overvågning af sygdomme i besætningerne.

Ved gennemførelse af systematiske undersøgelser i de enkelte besætninger har man nu mulighed for at gribe ind med en fokuseret indsats.

Det kan ske via SOS – der står for Svin, Objektiv Sundhedsovervågning, og som er et nyt værktøj til overvågning af sygdomme i besætningerne, som udbydes af Center for Diagnostik DTU.

Som producent udtager man selv spyt og sokkeprøver i alle aldersgrupper i besætningen, med fastlagte intervaller henover et halvt eller helt år fordelt på henholdsvis fire eller otte gange. 

- På baggrund af disse resultater, kan der handles meget målrettet vedr. sygdomshåndtering, og dermed bidrage til optimering og gerne bedre effekt af antibiotika behandling og vaccinationer, forklarer dyrlæge Rikke Søgaard fra Center for Diagnostik DTU.

SOS startede op som et forskningsprojekt i juli 2019 i 11 full-line besætninger, og indtil nu har disse besætninger udtaget prøver syv ud af otte gange. På baggrund af data og erfaringer fra forskningsprojektet blev SOS lanceret som et tilbud til alle svinebesætninger pr. 1. februar i år, og 15 besætninger er nu startet op.

Giver løbende sygdomsoverblik

Brugerne fortæller ifølge dyrlæge Rikke Søgaard, at resultaterne af overvågningen dels giver et løbende sygdomsoverblik i de enkelte aldersgrupper, og dels viser hvordan sygdomsdynamikken er i besætningen over tid.

- Ved at følge sygdomme over tid giver det en bedre forståelse og baggrund for at til- og fravælge vacciner, ligesom det giver mulighed for opstart af forskellige vacciner med opfølgning heraf.

Andre fordele, som brugerne peger på, er, at SOS kan overvåge forskellige management tiltag vedr. sygdomshåndtering, og ikke mindst giver SOS et overblik over tarmbakterier efter fravænning, i forbindelse med udfasning af zink.

- Rent praktisk er det et plus, at alt materiale til udtagning og indsendelse af prøver modtages pakket og mærket fra DTU – lige klar til at bruge i besætningen, pointerer dyrlægen.

Nemt at komme i gang

Alle besætninger får et opstartsbesøg af dyrlæge Rikke Søgaard, hvor SOS-konceptet gennemgås og udtagning af prøver planlægges.

- Udtagelse af det første sæt prøver udføres i fællesskab, og derefter er det svineproducenten selv, der udtager prøverne og sender dem ind til analyse. Besætningsdyrlægen modtager SOS-rapporterne med analysesvar fra Center for Diagnostik DTU, og gennemgår resultaterne ved efterfølgende besøg, forklarer Rikke Søgaard.

SOS er dermed et rådgivningsværktøj, som øger værdien af rådgivningen, fordi det nu er muligt at samle sygdomsovervågning, kliniske observationer og produktionsresultater ved gennemgang af besætningen, pointerer dyrlægen.

De udtagne prøver undersøges for influenza, PCV2, relevante tarmbakterier, steptokokker, rotavirus, glässer, pasteurella og cytomegalo virus.

 jll@effektivtlandbrug.dk

telefon 63 38 25 48

Godt år for Gråkjær

Entreprenørvirksomheden Gråkjær har travlt med at projektere og opføre en lang række projekter i Danmark, Norge, Sverige og Tyskland, og virksomheden har lagt strategien for fremtiden ud fra et marked, der ser positivt ud. Dog med coronakrisen som en joker i branchen.

Udstillere glæder sig til Agromek

Blandt udstillere på Agromek ’21 er der store forventninger til igen at kunne møde landmændene på messestandene.

John Deere sælger SABO til Mutares

John Deere har meddelt, at der er underskrevet en aftale om at sælge SABO Maschinenfabrik til Mutares SE & Co. Overdragelsen er betinget af lovmæssig godkendelse af Federal Cartel Office Bundeskartellamt i Tyskland.

Nyt koncept afløser årets Svinekongres

Landbrug & Fødevarer Svineproduktion og Seges Svineproduktion står bag nyt koncept, som afløser årets Svinekongres. Men fokus på faglig viden og netværk bliver – næsten - lige som det plejer.

Svinenoteringen ryger under 11 kroner

For første gang i år kommer noteringen for slagtesvin fra Danish Crown under 11 kroner. Næste uge falder noteringen nemlig med 30 øre til 10,80 kroner.

Nature Energy indgår grøn kæmpeaftale med Shell

Nature Energy og Shell har indgået en stor aftale, hvor Nature Energy sælger biogas til Shell Energy i Europa. Aftalen er til dato den største af sin slags i verden og beviser, at biogas er en vigtig del af den grønne omstilling i hele Europa.

Fælles front mod mulig retssag om efterafgrøder

Landbrug & Fødevarer og de fire landboforeninger, der har afsluttet en juridisk forundersøgelse vedrørende en mulig retssag om efterafgrøder, har nu drøftet de mulige veje i det juridiske spor.

Danskerne køber dobbelt op på økologisk frugt og grønt

Danskerne køber dobbelt op på økologisk frugt og grøntDanskerne er for alvor slået ind på en grønnere levevej. Det er især økologiske frugter og grøntsager, som fylder mere på danskernes grønnere tallerkener. Ifølge Danmarks Statistik er salget af økologisk frugt og grønt steget med 143 procent i årene 2015-19.

Optimer udbyttet med en godt afdrænet mark

Dræning har altid været højt prioriteret på Ultanggaard ved Haderslev. Landmand Asmus Fromm-Christiansen er syvende generation på bedriften og både han og hans far bruger en del tid og penge på dræning. Det fortalte han på en temadag om dræning hos SLF.

Jensen Seeds styrker produktionsplatform med fransk opkøb

Jensen Seeds, der er en del af DLF-koncernen, underskrev i går aftale om opkøb af det franske frøfirma Astera Seed, der ligesom Jensen Seeds er specialiseret i produktion af grøntsagsfrø. Opkøbet betyder, at Jensen Seeds nu kan øge udbuddet af grøntsagsfrø til kunderne.
Side 1 af 1871 (37405 artikler)Prev1234567186918701871Next