bannerPos

VA og Seges med i forskningsprojekt om vinterfodring af økologiske søer

Det nye projekt skal danne grundlag for at sammensætte nye foderblandinger, som kan tildeles søerne vinteren over, hvor græsudbuddet i marken er minimalt og ikke bidrager til søernes energioptag. Vestjyllands Andel skal omsætte den nye viden og herudfra »skræddersy« fremtidige foderblandinger.

AF: JACOB LUND-LARSEN

CHEFREDAKTØR
15-05-2020 21:18
Nyt forskningsprojekt skal sikre økologiske svineproducenter mere optimal fodring af søerne i vinterperioden. Projekt skal danne grundlag for at sammensætte nye foderblandinger.

Vi kender WiFi som trådløse netværk. Men nu får ordet også en anden betydning – nemlig Winter Feeding of Organic Sows (WI-FI), som er navnet på et nyt forskningsprojekt, der gennemføres på den Økologiske Husdyrplatform ved AU Foulum.

Her skal 20 økologiske søer fodres med forskellige typer grovfoder og to forskellige niveauer af protein.

Der er tale om en standard samt en med 10 procent reduceret proteinindhold. Undervejs bliver der indsamlet data på blandt andet søernes huld, reproduktion og kuldresultater, hvilket skal danne basis for udvikling af nye anbefalinger til vinterfodring af økologiske søer.

De nye foderstrategier vil efterfølgende blive demonstreret i flere kommercielle besætninger. Der indgår desuden to økologiske producenter i projektgruppen for at sikre, at resultaterne kan implementeres i praksis.

Nye foderblandinger

Det nye projekt skal danne grundlag for at sammensætte nye foderblandinger, som kan tildeles søerne vinteren over, hvor græsudbuddet i marken er minimalt og ikke bidrager til søernes energioptag.

Vestjyllands Andels opgave bliver i den forbindelse at omsætte den nye viden og herudfra »skræddersy« fremtidige foderblandinger.

- For VA er fodring af økologiske søer en af de vigtigste fokusområder i ressourceoptimering i den økologiske svineproduktion. Grovfoderdelen kan have større værdi end hidtil antaget og forstået – derfor vil vi i dette projekt få et kendskab til, hvordan vi optimerer grovfoderværdien ind i rationen.

- Denne viden vil tilgodese både so, miljø og produktivitet. Således sætter vi også bæredygtighedsbegrebet i spil, fortæller Torben Jensen, produktchef i Vestjyllands Andel.

Skal skubbe ydelsen

Han tilføjer, at nye avlsmål i fremtiden vil skubbe til søernes ydelse og dermed den årlige samlede fravænningsvægt.

- Her skal der findes nogle fodringsløsninger, der tilgodeser såvel behovet for hjemmeavlet grovfoder som hensynet til soens produktivitet og funktionelle holdbarhed, nævner Torben Jensen.

I projektet deltager også Seges Økologi, der står for at undersøge mulighederne for at udnytte biprodukter som grovfoderkilder. De vil også udvikle og teste et redskab til at vurdere klimabelastning på fire bedrifter.

Støttes med 6 millioner

Finansieringen er bevilget af Miljø- og Fødevareministeriet, Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram (GUDP) under Organic RDD 5-programmet, der har bevilget 6 millioner kroner til projektet, der løber i perioden 2020-2023.

Sønderjysk opstart i populært koncept

Porcus Svinefagdyrlæger inviterer for første gang alle ambitiøse sønderjyske smågriseproducenter og deres medarbejdere til indledende fælles møde og introduktion til Fokus 35 Vital-konceptet. Det sker tirsdag den 23. juni i lokalerne hos Landbosyd i Åbenrå.

Landboforeninger raser mod urealistisk reduktionsmål

En meget lav målbelastning omkring Smålandsfarvandet mellem Sjælland og Lolland-Falster truer 190 landbrugsbedrifter på livet. - Det må være en fejl, lyder det fra Torben Hansen, formand for Gefion, der også undrer sig over, at målbelastningen blev ændret drastisk efter en høring for fem år siden.

- Det er så barokt, at jeg næsten ikke kan tage det alvorligt

Landmand Niels Rasmussen afvander til vandløb, der løber ud i den åbne del af Smålandsfarvandet. Det bliver svært at reducere en udledning, der ikke er der, siger han.

Fordelene ved tidlig såning afhænger af vejret

Der kan være fordele ved tidlig såning, men det afhænger af vejret. Vælg under alle omstændigheder en sort, hvis egenskaber passer til såtidspunktet

Sortsvalg i vinterhvede

Et højt, stabilt udbytte er den vigtigste parameter, når du skal vælge vinterhvedesort. Men ifølge Seges har også andre forhold betydning for sortsvalget.

Det varme vejr i pinsen har sat gang i flyvningen af hvedegalmyg

Planteavlskonsulenter landet over foretager hver uge observationer i afgrøderne og melder angreb af skadegørere ind til landskonsulent Ghita Cordsen Nielsen. Her er en kort status på denne uges registreringer.

Landbrug og safari i Uganda

Uganda rummer masser af muligheder, som kun få danskere har stiftet bekendtskab med endnu. Men landet tæt på ækvator er inde i en hastig udvikling, som også nogle danske landmænd er med i.

Grundloven i klemme mellem spildevand og corona

Bæredygtigt Landbrugs formand skulle have holdt denne tale ved grundlovsmødet på Gråsten Landbrugsskole. Ligesom så meget andet i denne tid blev mødet aflyst. Talen kan nu læses her.
Side 1 af 1853 (37047 artikler)Prev1234567185118521853Next